RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Приманка для кораблів: експерт розповів, яку мету виконував острів Зміїний

Острів Зміїний виконав важливе військове завдання - він слугував "приманкою" для кораблів російського Чорноморського флоту. Там була розміщена розвідувальна техніка, а ЗСУ скеровували російських окупантів на порожні цілі.

Читайте також: Вікіпедія зафіксувала перемогу України в боях за острів Зміїний

Про це в етері "Апостроф TV" розповів військовий експерт з Одеси Андрій Савченко.

На Зміїному розмістили засоби технічної розвідки та невеликий гарнізон із засобами ППО для захисту.

аші війська та Збройні Сили могли через них передавати інформацію. Тобто, ми знаємо, на яку глибину ведуть розвідку, як відбиваються у них на екрані цілі, що для цього треба створити. Ми їм створювали хибні цілі, щоб ракети Чорноморського флоту летіли в порожні місця", - пояснив Савченко.

Також острів Зміїний виконав роль "приманки" - якщо б ЗСУ нанесли вогневого ураження по острову та знищили антени, машину керування або щось схоже, то військові б знали, що російський флот відправить туди кораблі з новим обладнанням.

"Пам'ятаєте, ми потопили корабель тилового забезпечення (корабель "Всеволод Бобров, - ред.), який віз необхідні вантажі на цей острів? Так ми могли б потихеньку знищувати кораблі допоміжного флоту, бойового флоту, які надіслали б", - нагадав експерт.

Під час втечі російські окупанти знищили на острові все, що там було, після чого покинули Зміїний на швидкісних катерах і, за словами Савченка, більше туди не повернуться, адже острів вже не володіє стратегічним, оперативним і навіть тактичним значенням для Чорноморського флоту Росії.

"Чому? Тому що наші системи протикорабельної оборони – наш комплекс "Нептун" – показав, що ми можемо вражати будь-які кораблі. Навіть ті, що оснащені сучасними засобами ППО. Ми можемо вражати їх на морі на відстанях, на які летить наша ракета, а це 280 кілометрів. Тому ми не бачимо і не чуємо кораблів Чорноморського флоту", - наголосив військовий експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін уже втратив дві області в Україні - військовий експерт. Андрій Савченко про ситуацію на Одещині. Росіяни місяцями намагалися захопити Зміїний, витратили на це велику кількість військової техніки та живої сили, але все одно були змушені втікати з нього, як і з півночі України.