RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Приклади сміливості та мужності: 5 подвигів українських моряків на війні з російськими окупантами

У неділю, 3 липня, в Україні відзначають професійне свято військовослужбовців та працівників Військово-Морських Сил Збройних Сил.

"Апостроф" пригадав п'ять подвигів українських моряків на війні з російськими окупантами, яка триває з 2014 року.

Віталій Скакун

Під час війни 25-річний сапер Віталій Скакун пішов добровольцем, щоб підірвати Генічеський міст. Рішення про підірвання прийняло командування батальйону 35-ї бригади морської піхоти, щоб уповільнити просування російських загарбників з окупованого Криму у перші години повномасштабної війни.

"Міст було заміновано, але відійти звідти він не встиг. За словами побратимів, Віталій вийшов на зв’язок та повідомив про те, що підриває міст. Одразу ж пролунав вибух. Наш побратим загинув", — заявили у Генштабі ЗСУ 24 лютого.

Через два дні, 26 лютого, президент України Володимир Зеленський посмертно нагородив Золотою зіркою Героя України - це був перший випадок нагородження українського військовослужбовця найвищою відзнакою під час війни.

Героя України поховали 2 березня у рідних Бережанах Тернопільської області. Того ж дня глава районної адміністрації району Прага-6 Ондржей Коларж заявив про надання ім'я Скакуна одному зі шляхопроводів через залізницю у чеській столиці.

Фото: 20 хвилин

Дамір Аулін

Ще у березні 2014 року на плацу Севастопольського військово-морського інституту ім. Нахімова окупанти зняли український прапор та підняли свій. Тоді група курсантів гучно заспівали гімн України. Серед них був другокурсник з Кропивницького Дамір Аулін, який згодом перевівся до Інституту ВМС Національного університету Одеська морська академія.

Після закінчення Інституту ВМС у 2017 році, він став командиром малого броньованого артилерійського катера "Вишгород". Два роки потому він закінчив стажування у США та очолив вже екіпаж патрульного катера "Слов’янськ" (типу Айленд), який відповідав стандартам НАТО та у 2021 році брав участь у міжнародних навчаннях у Чорному морі.

3 березня 2022 року сталася трагедія з екіпажем цього катера. Він виконував бойове завдання з розвідки й охорони портів Одеса, Чорноморськ і Південний, коли його атакував російський літак. Частині екіпажу вдалося вціліти, але не Ауліну. Його тіло, як й іншої частини членів команди, досі не знайшли.

Патрульний катер "Слов’янськ" став першим українським кораблем, який втратили під час повномасштабного російського вторгнення.

Фото: Радіо Свобода

Ігор Бедзай

У 2014 році 49-річний уродженець Миколаєва Ігор Бедзай був командиром авіабригади ВМС ЗСУ, що дислокувалася у Саках, який не чекаючи вказівок з вищого керівництва і передбачивши блокування авіабази окупантами, 3 березня зміг зберегти усю техніку морської авіації, що не вдалося тоді жодній іншій українській частині в Криму. Так, пілоти Сакської бригади піднялися в небо з аеродрому в Новофедорівці та перегнали літаки й вертольоти в Кульбакіно у Миколаївську область. За рештою бортів вони повернулися наступного дня.

Згодом Бедзай став начальником служби безпеки польотів ВМС ЗС України, заступником командувача ВМС з авіації. 7 травня 2022 року його екіпаж вирушив на вертольоті-амфібії Мі-14 на бойове завдання біля узбережжя Одеської області. Помітивши гвинтокрил, російський літак Су-25 випустив ракету, внаслідок чого Мі-14 загорівся і впав у море, а екіпаж загинув, у тому числі і Бедзай. Зеленський нагородив його посмертно зіркою Героя України. 24 червня його ім'я присвоїли 10-й авіаційній бригаді, якою він командував.

Сергій Волинський

30-річний офіцер майор Сергій Волинський, який більше відомий українцям за позивним "Волина" очолив групу з декількох сотень морських піхотинців 36-ї окремої бригади 13 квітня, коли група з боєм прорвалася до бійців полку "Азов" та прикордонників, що тримали оборону маріупольського заводу "Азовсталь". Тоді інша група, яку очолював Володимир Баранюком, проривалася з оточення в бік лінії фронту, але була розсіяна і частково потрапила в оточення та у полон. Багато бійців цієї загинули або були поранені.

Тоді "Волина" став фактично командиром бригади, давав інтерв'ю та звертався до світових лідерів, у тому числі Папи Римського Франциска та засновника SpaceX Ілона Маска, з проханням деблокувати Маріуполь, евакуювати мирних жителів з Азовсталі та застосувати до гарнізону процедуру екстракції.

20 травня 2022 року він одним з останніх вийшов з "Азовсталі" та на даний момент перебуває у полоні в окупантів.

"Я - морський піхотинець. Саме морська піхота навчила мене по-справжньому любити Україну! Любити сміливо та відчайдушно, любити зі зброєю в руках та у хвилини найбільшої небезпеки, любити надійно, хоробро та безкомпромісно! І поки б’ється моє серце, я відчуватиму чисту, безумовну та беззастережну любов до Батьківщини. Бо в ній - любов сина до рідної матері, брата до сестри, любов батька до своєї дитини! Ця любов немає меж!!! Морська піхота - це моя родина. Це захисники України, які без вагань віддають свої життя за Батьківщину. Це побратими, що завжди ділять останнє порівну на всіх, готові підставити своє плече та простягнути руку допомоги! Бо маємо одну на всіх - спільну любов до неньки України!!", - написав він у своєму Instagram 11 травня.

Фото: instagram.com/serjvlk

Дмитро Томілов

Під час повномасштабної війни в Україні, уродженець Ізмаїлу, старший матрос Дмитро Томілов у травні з борта військового корабля збив російський винищувач Су-34 з ПЗРК "Ігла".

Унікальна подія сталася під час завантаження боєприпасів після виконання бойового завдання в Чорному морі. Тоді майже беззвучно з’явилися два російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 та завдали авіаційних ударів по місту та арсеналу. На другому колі бойовий ворожий літак, який коштує мільйони доларів, вже зустрічав Томілов з пострілами з "Ігли", яка коштує тисячі доларів. За це його нагородили медаллю "За військову службу Україні" та іменною зброєю.

"Часу на наведення було малувато, але мені допомагав товариш. Після гучного вибуху одним літаком у російській армії стало менше. Спочатку нічого героїчного в своєму вчинку не відчував. Радісно було, що 25 побратимів живими залишились", - розповів він у коментарі "Армії Інформ".

Фото: armyinform.com.ua

Раніше "Апостроф" розповідав про історію Дня військовослужбовців та працівників Військово-Морських Сил ЗСУ та цікаві факти про свято.