RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Що творили, те й творять: історик перерахував подібності путінських та радянських військових

Повномасштабна російсько-українська війна триває вже більше за чотири місяці - за цей час російське окупаційне військо вчинило тисячі воєнних злочинів та зруйнувало міф про так звану "другу армію світу". Тепер ЗС РФ часто порівнюють з радянською армією через низку причин.

Про порівння сучасних російських окупантів та військових Червоної армії СРСР, їхніх стратегій та тактик "Апостроф" поговорив із військовим істориком Романом Пономаренком.

За словами історика, нинішні бої на Донбасі частково нагадують те, що відбувалося під час Другої світової війни: велике скупчення бронетехніки, потужний артилерійський вогонь - це особливість російських військ.

"Ми повинні розуміти, що багато російських генералів є вихідцями з радянських військових академій, вони навчалися на принципах Другої світової війни", - пояснив Пономаренко.

Крім того, російські окупанти перейняли у своїх попередників потяг до мародерства та вчинення інших воєнних злочинів, зокрема, катувань і зґвалтувань.

"Тобто те, що вони творили і творять на окупованих територіях України, дуже схоже на поведінку радянських солдатів у Східній Європі, коли вони у 1944 році увійшли до її меж. Це грабіж, насильство, цивільні вбивства тощо", - наголосив військовий історик.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін хоче стати Петром I, але увійде в історію за відомою кричалкою – військовий історик. "Апостроф" з'ясовував, чому Росія змінила свою стратегію та тасує командирів на війні, та які історичні паралелі можна простежити у війні Росії проти України.