RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

​ Івана Купала 2022: чи дозволять українцям стрибати через багаття

У ніч із 6 на 7 липня зазвичай святкують стародавнє східнослов'янське свято Івана Купала. Цьогоріч українці будуть позбавлені традиційного звичаю купальської ночі - розпалювання великого багаття - через комендантську годину.

Про це повідомляє "Апостроф".

Хоч офіційної заборони від влади не було, зважаючи на те, що в країні повномасштабна війна і комендантська година майже у всіх регіонах триває з 23.00 до 5.00, пострибати через вогнище не вдасться.

Під час комендантської години громадянам заборонено перебувати на вулиці без спецперепусток, тільки, якщо біжать в укриття під час повітряної сирени. До всього - нічне багаття може налякати українців в умовах війни та призвести до пожежі.

Варто зауважити, що у давнину купальське вогнище мало магічну силу, довкола нього збиралося все село. Дівчата з хлопцями водили хороводи та танцювали. У самому центрі майбутнього багаття височіло колесо на жердині, що було символом сонця.

Коли багаття розгоралось, через нього стрибала молодь. Якщо закоханій парі вдавалося перестрибнути вогнище, тримаючись за руки, це означало, що кохання буде дуже міцним.

На Купала у багаття кидали сорочки хворих, вважалося, що людина після цього одужає.

Є багато обрядів, пов'язаних також із водою: прийнято було купатися в річках та озерах, вмиватися росою та ходити босоніж травою. Ще, за традицією, люди обливали один одного з відер та ходили у лазню. Вважалося, що все це має не лише магічну силу, а й приносить користь організму та зміцнює імунітет.

Нагадаємо, що раніше "Апостроф" зібрав відомості про історію свята Івана Купала, правила ворожіння та ключові заборони.