RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Обстріл Запорізької АЕС: голова МАГАТЕ зібрався особисто очолити місію на атомну електростанцію

У четвер, 11 серпня, у Нью-Йорку пройшло засідання Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Постійний представник РФ Василь Небензя знову вибухнув брехливими звинуваченнями на адресу України, але в Державному департаменті США заявили, що саме Росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС.

"Апостроф" розповідає про головні заяви, які пролунали на засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації навколо Запорізької АЕС.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що загроза ядерної безпеки на Запорізькій АЕС на даний момент відсутня, проте ситуація може змінитися будь-якої миті.

У Державному департаменті США заявили, що Росія несе повну відповідальність за можливі ризики на ЗАЕС. США підтримали заклики створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС.

Постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь закликав Росію та Україну сісти за стіл переговорів через ситуацію навколо ЗАЕС.

"Росія має дозволити МАГАТЕ забезпечити місію негайно і без будь-яких умов. Розмінуйте об'єкти ЗАЕС. Приберіть своїх військових і відведіть свою зброю. Досить уже ігор", – звернувся постпред України при ООН Сергій Кислиця до Василя Небензі.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що готовий особисто очолити місію на ЗАЕС з посилення її безпеки. Основними цілями місії він назвав:

  • оцінку фізичних збитків, завданих станції. Зокрема, стан основних та резервних систем безпеки; умови роботи персоналу;
  • вживання термінових заходів щодо гарантій безпеки, за результатами оцінки стану реакторів та обладнання, ядерних матеріалів, сховища свіжого та відпрацьованого палива.

Глава МАГАТЕ додав, що необхідно провести технічне обслуговування обладнання, яке забезпечує віддалену передачу даних для них. Водночас він наголосив, що місія не може відбутися в умовах обстрілу навколо ЗАЕС.

Маріано Гроссі знову закликав РФ припинити військові дії, які можуть вплинути на ядерну безпеку станції. В іншому випадку можуть бути серйозні наслідки.

Сергій Кислиця під час засідання Ради безпеки ООН прокоментував заяву голови МАГАТЕ.

"Ми вітаємо готовність генерального директора агентства, яку він висловив упродовж брифінгу, відправити місію під головуванням МАГАТЕ на окуповану ЗАЕС", – сказав він.

Кислиця наголосив, що Україна готова забезпечити місію всією необхідною допомогою та організувати поїздку через підконтрольні території.

Читайте також матеріал "Апострофа": Росія - ядерний терорист: до чого призведе злочинний шантаж Кремля.