RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вручення повісток військовозобов'язаним: хто і де може це робити

В Україні продовжується загальна мобілізація населення у зв'язку з воєнним станом і повномасштабною російсько-українською війною. Тому всім військовозобов'язаним громадянам видають повістки у військкомат.

Про те, хто, як і де має право вручати повістки, розповіла адвокатка Вікторія Тютюнникова для сайту міста Слов'янська "6262".

Які закони регулють проведення загальної мобілізації

Загальну мобілізацію населення України проводять згідно із Указом президента України "Про загальну мобілізацію", ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу.

Хто може вручати повістки

Повістки повинні вручатися через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій (не залежить від форми підпорядкування і власності). Також їх можуть вручити представники Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (військкоматів). Водночас у поліцейських і тероборонців таких повноважень немає.

"Тобто, вручити повістку можуть як співробітники військкомату, так і представники органів місцевого самоврядування чи органів внутрішніх справ. І це потрібно мати на увазі всім чоловікам, оскільки ніхто інший не має права це робити, зокрема поліція чи представники тероборони. Якщо ви, наприклад, водій і переймаєтесь, чи може представник правоохоронних органів під час зупинки вашого авто вручити повістку, то наразі з впевненістю можна сказати, що поліцейські таких повноважень не мають", - додала адвокатка.

Де можуть вручати повістки

У законодавчих вимогах не вказані конкретні місця, де можна, а де не можна вручати повістки. Тобто в Україні не заборонено вручати повістку військовозобов'язаному в будь-якому людному місці після встановлення особи.

"Формат, при якому повістки приходять не тільки за місцем проживання і роботи, а й видаються на вулиці, на блокпостах, у метро чи чергах на заправку, не суперечить чинному законодавству", - пояснила Тютюнникова.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чим відрізняється видача повісток на вулиці та за місцем проживання.