RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

ФСБ створила мережу по збору персональних даних українців, але влада на це не реагує - Михайло Макарук з InformNapalm

Очільник розвідувальної OSINT-спільноти InformNapalm, волонтер та вояк ЗСУ Михайло Макарук обурений, що попри наявність доказів про те, що ФСБ намагається збирати персональні дані українців, у владі на це не реагують і не накладають санкції на російські бізнеси, які контролюються спецслужбами росії.

Про це він розповів у інтервʼю на "Цензор.Нет".

Макарук нагадав, що ще з 2017 року він із однодумцями системно закликали до накладення санкцій на "Яндекс": "Це сервіс, який заходить у всі сфери твого життя. Яндекс замінює усе, що є, і у тебе в один момент зникає Приват24, Убер, Уклон. Що починається? Паніка! Вони саме цього хотіли. У 2014 році Мінінфраструктури намагався підписати такий меморандум про співпрацю, щоб висвітлювати, де затори, який стан доріг. Тобто повністю передати критичну інфраструктуру в руки ворогу. Ми підняли кіпіш і у нас вийшло".

Зараз, за словами Макарука відбувається схожий процес: "Зробили ґрунтовне дослідження по 1XBET. Тому що по-перше, з України щорічно в ігорному бізнесі виводиться 600 млн доларів. По-друге, йдеться про національну безпеку. 1XBET у нас діють, так само як в росії: знаходять лобістів у владі, які їх просувають. Вони ж тут хочуть банк відкривати… Згідно з нашим законодавством, ігрові сервіси мають право отримувати доступ до персональних даних. Для вербування спецслужби використовують чотири основних фактори: компромат, грошовий – купити-продати, вихід на персональні дані, щоб знати, хто ти є і ще такий метод, як жалість до співробітників спецслужб" – розповів Макарук.

Макарук пояснив, що доступ до персональних даних українців дозволяє ворогам маніпулювати інформацією - наприклад, створювати липові списки для "референдумів", і поставив питання, чому досі "досі РНБО не ввела санкції проти них, як і чому Мінюст не вніс відповідне подання" і передав привіт першій віце премʼєрці Юлії Свириденко.

"Нещодавно при Кабміні був сформований новий орган, який залучив до себе купу експертів – з ГУР, Служби зовнішньої розвідки, поліції, Мін'юста, НАЗК. InformNapalm тут зробив роботу замість СБУ. Бери, добивай та можеш отримувати за це визнання. Але нічого не відбувається!.. Хочеться передати велике вітання Юлії Свириденко, яка є головою цієї групи в уряді…Її імпотентна позиція в цьому питанні вказує лише на одне: вона ще недостатньо поінформована або йдеться про саботаж. Йдеться про персональні дані українців та питання захисту нашої держави в умовах воєнного часу" – заявив Михайло Макарук.

"Є певна надія на МВС, оскільки Кіберполіція показує певну ефективність в нинішніх умовах…Впевнений, що Служба зовнішньої розвідки може звернути увагу. Як і Мінюст, зважаючи на нашу титанічну багаторічну співпрацю. За інших не знаю. Але рішення має приймати пані Юлія Свириденко. Дуже дивно, коли публічно звертаєшся, а реакції немає. Так, я розумію, що в Офісі президента можуть бути люди, які зацікавлені в тому, щоб ця контора продовжувала працювати" – сказав Макарук.