RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Володарі стихії: вчені зробили важливе відкриття та навчилися викликати дощ

Наука не стоїть на місці і дня: раніше людство дізналося, як розганяти дощові хмари спеціальними гарматами. Наразі вчені навчилися викликати дощ. Для цього вони використовують заряд хмар електрикою.

Про це пише The Guardian.

Читайте також: Наслідки будуть жахливими: вчені попередили про загрозу виверження мега-вулкану

Унікальний експеримент продемонстрував, що електричний заряд може змінювати розмір крапель води та змусити їх "вибухати".

Так, розрядка хмар електричним зарядом може змінити розмір крапель у тумані або потенційно допомогти хмарі викликати дощ.

Минулого року Джайлс Харрісон з Університету Редінга та його колеги з Університету Бата помітили, що при випромінюванні позитивного або негативного заряду туман утворював більше крапель води.

"Електричний заряд може сповільнити випаровування або навіть - і це завжди дивно для мене - викликати вибух крапель, тому що електрична сила, що діє на них, перевищує поверхневий натяг, що утримує їх разом" , - сказав Харрісон.

Ці висновки можуть знайти відмінне застосування в посушливих регіонах світу, таких як Близький Схід та Північна Африка, як засіб заохочення хмар проливати дощі. Хмарні краплі більші, ніж краплі туману, тому ймовірність їх зіткнення вища, і Харрісон і його колеги вважають, що додавання електричного заряду до хмари може допомогти краплям і стати важчими.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що вчені зуміли розгадати одну з найзагадковіших таємниць будівництва пірамід у Єгипті .