RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Росіяни не готувалися до зимової кампанії: які є плюси та мінуси у ЗСУ та окупантів

Росіяни не готувалися до тривалої зимової компанії, тому вони не забезпечували великого угруповання військ. Так, окупанти зуміли зібрати людей по всій Росії, а ось забезпечити їх – надто складно.

Про це розповів голова Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан.

Попереду - зимова кампанія: як росіяни окопуються в Криму і наскільки готові до холодів

Тому, зазначає він, росіяни бронежилети та одяг зараз закуповують у Ірану, а також замовляють пошиття цього одягу у Північній Кореї. А російська оборонка, російська текстильна промисловість не справляється з цим запитом на війну РФ.

"Тому дійсно в умовах таких інтенсивних бойових дій, коли завдяки нашій артилерії, нашим реактивним системам залпового вогню ми збільшили плече підвозу всього – і це не лише стосується снарядів і боєприпасів, але це стосується і банальних речей, таких як інший комплект одягу чи теплих речей, чи навіть продуктів харчування або медичного забезпечення. Тому дійсно всі без виключення підрозділи російської армії відчувають брак і некомплект всього, чого потрібно для зими. І це стосується, до речі, і термобілизни, якої в них в принципі немає, і, наприклад, спальників для низьких і наднизьких температур, і звичайно в умовах війні саме в чорнозем'ї, коли така дощова мінлива погода – дощ, сніг, потепління, потім заморозки – дуже швидко намокає одяг. Намокає, зношується, звісно, пов'язано і з брудом в том числі, і тому справді є такі факти, що вони знімають з трупів одяг для того, щоб була хоча б якась зміна", - розповів він.

Що стосується зброї ворога, то тут ситуація складніша, тому що на складах зброї, насправді, більше ніж української.

"Тобто, якщо міряти в одиницях ствольної артилерії, чи в одиницях боєприпасів, то росіяни все ще мають кількісну перевагу над нами. Зброї в них більше, старої зброї, яка перебуває на консервації, також значно більше, ніж у нас, тобто ми воюємо проти росіян кількісно меншими силами, і це, до речі, ще раз показує неймовірну ефективність наших сил оборони. Але для того, щоб дістати зі складів цю зброю, це є процес розконсервації, і цей процес не значить, що техніку можна просто вигнати і запустити з коліс в бій. Вона потребує доопрацювання, наладки, заміни тих деталей, зокрема гумових, які за роки зберігання просто зіпсувалися, і цей процес потребує часу. І саме цей час намагається виторгувати сьогодні Росія, ну а наші ефективні дії на фронті позбавляють її цієї можливості", - розповів Кузан.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, на що чекати від зимової кампанії в Україні.