RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Шкода для обороноздатності: чим загрожує впровадження закону про покарання в армії

У грудні цього року народні депутати проголосували за скандальний законопроект 8271, згідно з яким відповідальність військових за кримінальні та адміністративні правопорушення в армії значно посилюються – його також підтримав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Однак, не все так просто і те, чим загрожує введення такого закону, розповідає "Апостроф".

Так, згідно зі статтею 69 Кримінального кодексу, за наявності обставин, що пом'якшують покарання та суттєво знижують ступінь тяжкості вчиненого правопорушення, суд може призначити основне покарання нижче за найнижчу межу, встановлену в санкції статті.

Читайте також: Величезний штраф чи 10 років ув'язнення: як хочуть карати українців за порушення дисципліни в армії

Під скоєними злочинами мається на увазі:

  • невиконання наказу,
  • загроза чи насильство щодо начальника,
  • самовільний відхід з місця служби,
  • дезертирство,
  • самовільне залишення поля бою
  • відмова діяти зброєю.

Крім того, якщо суд дійшов висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може ухвалити рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

У той же час законопроект 8271 пропонує скасування цих норм у вищевказаних випадках саме по відношенню до військових.

"Маючи на меті підвищення військової дисципліни, фактично депутати знехтували правами військових. Адже коли військовий не виконує наказ, потрібно розібратися, а чому це сталося, з яких підстав, що призвело до цього? Крім того, у військових має бути можливість пом'якшення покарання та звільнення від покарання", - пояснив у коментарі "Апострофу" юрист, військовослужбовець Масі Найєм.

Він також додав, що в будь-якому суспільстві завжди є ґвалтівники та вбивці, які мають можливість використовувати опцію пом'якшення покарання, а військові не мають чомусь такої можливості.

"Військові раптом перетворилися на якусь нижчу касту людей? Спочатку потрібно розібратися, чому не відбувається виконання наказів", - резюмував Найєм.

Юрист Віталій Титич згоден із цією думкою – за його словами, принциповим є саме цей індивідуальний розбір.

"Законопроект прямо порушує Конституцію, яка передбачає індивідуальний характер кримінального покарання. Загальна частина Кримінального кодексу містить величезний масив можливостей встановлення обставин скоєння кримінального правопорушення та застосувати всі пом'якшувальні або обтяжуючі обставини. Все кримінальне законодавство спрямоване саме на те, щоб запобігти правопорушенню у майбутньому. Проте весь цей масив доктрини кримінального права такими змінами тупо відкидається", - прокоментував він ситуацію.

Крім того, він наголосив, що підписання такого закону негативно позначиться і на морально-бойовому дусі підрозділів, особливо тих, які перебувають у гарячих точках фронту.

"Це історія не про поганий чи добрий закон, це завдає шкоди обороноздатності країни", - підсумував Титич.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Командира легше застрелити: як ВР вирішила підняти дисципліну в армії