RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 червня

Всі новини

Чи варто купувати гелевий акумулятор: плюси та мінуси

Українцям, які через ракетні удари ЗС РФ стикаються із щоденними відключеннями електроенергії, розповіли, в чому плюси та мінуси гелевих акумуляторів.

Про це пише тематичний портал Auto24.

За словами експертів, гелеві акумулятори позбавлені одного з найвагоміших недоліків традиційних свинцево-кислотних АКБ - вони не бояться глибоких розрядів і можуть віддати більшу частину накопиченої в них енергії (понад 30-50%) без наслідків.

Читайте також: Як зробити автомобільний акумулятор зарядкою для телефону: покрокова інструкція

При цьому класичні акумулятори із "вільним" рідким електролітом витримують за своє життя не більше 5-6 глибоких розрядів, а в оптимальному режимі використання найкращі можуть похвалитися показниками в 400-500 циклів заряд-розряд.

Гелеві акумулятори, у свою чергу, легко переносять до 1200 циклів заряд-розряд та відрізняються тривалою тривалістю роботи. Такий тип АКБ має термін служби від 10 до 12 років.

Експерти попереджають, що гелеві акумулятори не підходять для автомобілів, оскільки мають проблеми з віддачею великого струму, якого потребує стартер двигуна. Основне призначення GEL-батарей - функціонування як буферне або тягове, але не стартерне.

Заряджати такі АКБ необхідно номінальним струмом 10% від ємності батареї в ампер-годинах, а напруга зарядки не повинна перевищувати 14,4 вольта. Фахівці категорично рекомендують стежити за процесом зарядки, щоб не виникла НП. Гелеві акумулятори легко підійдуть для електроенергії квартири, коли можливі регулярні глибокі розрядки, але не для установки в транспортний засіб.

Раніше ми розповідали, як правильно прискорити зарядку смартфона.