Розбиратися ніхто не буде? Чи можуть вручити повістку знятій з військового обліку особі

Через повномасштабну війну Російської Федерації нашій країні триває загальна мобілізація і воєнний стан. У зв'язку із цим в українців часто виникають питання. Наприклад, — чи можуть вручити повістку знятій з військового обліку людині.

Відповідь на це питання дав юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних із військовою агресією, її наслідками та воєнним становищем Владислав Зайцев.

Читайте також: Вручення повісток на вулицях: чому процес "оживився" і чи буде нова хвиля мобілізації

"Чинне законодавство розрізняє поняття зняття та виключення з військового обліку. Своєю чергою це також впливає і на питання мобілізації таких громадян, адже законодавець по-різному регулює можливість призову на військову службу знятих та виключених з військового обліку громадян. По-перше, вручити повістку можуть як знятій, так і виключеній з військового обліку особі", - розповів експерт.

Він також уточнив, що при врученні повістки уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутності факту відстрочення призову. Цими питаннями займається безпосередньо призовна комісія.

Крім того, продовжує Зайцев, людина має прийти до ТЦК та СП у встановлений час та дату.

Водночас цей закон не містить серед категорій осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, знятих з військового обліку. Цих людей можуть призвати на військову службу за умови проходження медкомісії.

"Що стосується виключених із військового обліку, то вони також не підпадають під категорію відстрочки. Але є певні нюанси. Наприклад, якщо військовий був звільнений зі служби на підставі висновку ВВК про непридатність до військової служби з винятком з військового обліку, його подальша мобілізація виключається. Однак якщо виняток з обліку внаслідок непридатності до служби стався до повномасштабного вторгнення, є ймовірність його виклику на ВВК для повторного огляду та перевірки стану здоров'я. зазначає експерт.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного людини на військову службу. Це звичайний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, хто має право на відстрочку від мобілізації після операції та на який термін.