RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

На Донбасі загинув командир авіаескадрильї: біографія та фото прощання з Героєм України

27 січня у Краматорському районі Донецької області загинув пілот Данило Мурашко. Він до останньої секунди намагався відвести літак від житлових будівель.

Про це повідомила 299 бригада тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Никифорова.

Читайте також: На війні загинув один із найкращих українських льотчиків: фото та біографія

27 січня, виконуючи завдання, майор Мурашко відвів свій підбитий ворогом літак від житлових будівель, але, на жаль, не зміг безпечно катапультуватись та загинув смертю Героя.

З початку повномасштабної війни, яку у лютому 2022 року розв'язала Російська Федерація, талановитий льотчик здійснив 141 бойовий виліт.

"У складних умовах протидії протиповітряних засобів і винищувачів противника знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, більше 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн паливно-мастильних матеріалів, близько 600 особин живої сили противника. Завдяки вмілим діям неодноразово здійснював виведення авіаційної техніки з-під ракетних ударів противника", - розповіли про Героя побратими.

Данилові було лише 24 роки. У 2020 році закінчив Харківський університет Повітряних Сил та згодом приєднався до складу Повітряних Сил ЗСУ. Спочатку був льотчиком, потім – командиром. Про небо почав мріяти ще у два роки.

У понеділок, 30 січня, у місті Ніжин рідні, близькі та побратими провели Героя в останню путь. Про це повідомляє Суспільне.

"Данило був один із найкращих моїх воїнів, я з упевненістю скажу, що він був один із найкращих воїнів України", - згадує загиблого командир другої ескадрильї.

"Він командир авіаційної ланки авіаційної ескадрильї 299-ї бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Никифорова. Він поклав своє життя у боротьбі за свободу народу України. Слава таким, як він. На таких, як він, будується наша незалежність, пишеться наша історія", - розповів заступник командира авіаційної ескадрильї Ігор Білан.

"Дякую тобі. Увесь час, поки ми благали інші країни закрити над нами небо, це робив Данило і його побратими. І хтось із нас уже не помічав повітряних тривог, а для них тривала важка небезпечна щоденна робота. Небо тримали наші Атланти", - прощаються з льотчиком українці у соціальних мережах.

Нагадаємо, раніше у боротьбі за незалежність України від зброї окупантів загинув ще один відмінний льотчик , заступник командувача ВМС ЗСУ з авіації полковник Ігор Бедзай.