RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Халімон та його мільйони: де нардеп від "Слуги народу" взяв гроші на свій дім

У народного депутата від політичної сили "Слуга народу” Павла Халімона виявили ознаки корупційного кримінального правопорушення. А саме - незаконне збагачення на 10 млн гривень.

Такі висновки Нацагенції з питань запобігання корупції за результатами моніторингу способу життя політика, пише Укрінформ.

Читайте також: Кабмін оприлюднив документ про заборону на виїзд чиновників: що не так з постановою

Влаштували перевірку нардепу після журналістського розслідування під назвою "Слуга будинку на печерському пагорбі. Як заступник керівника фракції СН придбав маєток у центрі Києва".

"Національне агентство одразу розпочало моніторинг способу життя народного депутата України, заступника керівника парламентської фракції "Слуга народу" Павла Халімона. За результатами моніторингу виявлено ознаки корупційного кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу України, які можуть свідчити про незаконне збагачення на суму 10 млн грн", - йдеться у відповіді НАЗК.

Як зазначили в агенції, придбати такий маєток у нардепа з "громадянською" дружиною не було фінансової можливості.

Так, офіційні доходи обраниці політика з 1998 року по 2022 рік без урахування податків були не більше 2 млн грн. Тоді як придбала маєток за 10,3 млн грн. Ще в 2021-му вона купила 68 земельних ділянок на 1,8 млн грн.

Примітно, що в декларації Халімона за 2020-й як грошові активи вказані такі: 20 тис. грн на банківських рахунках та готівка у сумі 210 тис. дол., 225 тис. грн та 95,5 тис. дол. у біткоїнах. Його офіційні доходи 2021-2022 рр. становили 1,5 млн грн. Однак це не завадило йому купити мотоцикл BMW R 1250GS за 750 тис. грн та надати позику у 6,75 млн грн.

"Враховуючи його видатки на суму 7 499 161 грн, залишок грошових активів становив всього трохи більше 220 тис. грн. Відповідно до абз. 2 ч. 4 ст. 51-4 Закону України "Про запобігання корупції» матеріали щодо народного депутата України 01.02.2023 надіслано до Офісу генерального прокурора для вирішення питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу України та здійснення досудового слідства, щоб притягнути народного обранця до кримінальної відповідальності", - додали в агенції.

Покарання за незаконне збагачення передбачає обмеження волі на 5-10 років з обмеженням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Нагадаємо, в Україні депутати Верховної Ради на тлі війни продовжують отримувати із державного бюджету щомісячну компенсацію за житло.