RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Зняття та виключення з військового обліку - не одне й теж саме: в чому різниця

"Зняття" та "виключення" з військового обліку - це різні поняття й військовозобов'язаних, які досягли граничного віку перебування в запасі, а також тих, коло військово-лікарська комісія визнала непридатними до військової служби, знімають з обліку.

Про це розповіли в адвокатському агентстві "Вертикаль", відповідаючи на поширене запитання, чи можуть людину, яка знята чи виключена з військового обліку, мобілізувати під час воєнного стану.

Як зазначають юристи, виключення з військового обліку – явище тимчасове й не схоже на зняття з військового обліку, тобто це не одне й те ж саме.

Читайте також: Після отримання повістки до військкомату можна не приходити: для кого діє виняток

Виключають з обліку тих, кого вже призвали чи мобілізували на військову службу, хто проходить навчання, а також, тимчасово, за результатами ВЛК.

Але ані знятих з військового обліку, ані виключених з військового обліку немає в переліку осіб, що мають відстрочку від мобілізації під час військового стану й їм можуть вручити повістку, попереджають адвокати.

Ті, хто вручають повістки, не зобов'язані перевіряти документи чи підстави відстрочки від мобілізації, адже про них потрібно буде розповідати у ТЦК та СП.

Варто пам'ятати, що людина, виключена з обліку, може бути мобілізована через ВЛК. Водночас людина, яка знята з обліку, не підлягає мобілізації, але є нюанси.

Якщо людина знята з обліку через стан здоров'я як непридатна для військової служби через поранення, отримані в зоні бойових дій до 24.02.22, у такому випадку її направляють на ВЛК, яка й вирішуватиме питання стосовно придатності.

"Якщо є підстави для відстрочки по мобілізації згідно закону, то треба збирати документи на підтвердження фактів заздалегідь. Наявність трьох дітей, опікунство, стан здоров'я тощо", - зазначили юристи.

Якщо ж людина отримає повістку й прийде на ВЛК, а комісія визнає її придатним за станом здоров'я, то надалі вже нікому будуть не потрібні будуть документи, які підтверджують право на відстрочку від мобілізації. Після рішення ВЛК про придатність до мобілізації на людину вже не розповсюджується дія закону про мобілізацію.

Тобто про право на відстрочку треба заявляти завчасно, до прибуття на ВЛК, маючи при собі усі належні документи, аби в письмовому вигляді подати заяву про відстрочку від мобілізації згідно з існуючими підставами, розповіли в адвокатському агентстві.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можуть забрати на війну після операції.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.