RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Теплого Олексія: ким був святий та чому його вшановують

Святий Олексій, відомий також як Теплий Олексій, є одним із найпопулярніших святих у православній традиції. Щороку 30 березня християни східного обряду шанують його та вітають хлопчиків та чоловіків із цим ім'ям.

"Апостроф" розповідає про життя святого Олексія та традиції 30 березня.

Історія святого Олексія починається у давньоруському селі Волхові, де він народився у XII столітті у багатій родині. Однак, як свідчить легенда, він відмовився від спадщини і вирішив жити скромним життям. Згідно з переказами, Олексій прожив велику частину свого життя у бідності, займаючись милосердям та допомогою нужденним.

Одна з найвідоміших легенд, пов'язаних зі святим Олексієм, розповідає про те, як він приховував свою справжню особистість від рідних та близьких, повертаючись додому вночі та ховаючись у сарайчику, щоб молитися. Його дружина, не знаючи, хто він насправді, вважала його бідним і одного разу навіть дала йому на ярмарку подарунок, який він сам їй раніше подарував. Таким чином, Олексій не лише допомагав нужденним, а й приховував свої добрі справи від оточуючих.

Читайте також: День святого Олексія: сильна молитва, яку потрібно читати 30 березня

Святий Олексій помер у 1391 році, і після його смерті багато хто почав шукати його молитовної допомоги у бідах та потребах. Незабаром після смерті його мощі були перенесені до Москви, де було збудовано храм на його честь. У наші дні, Теплий Олексій шанується як покровитель сімейного благополуччя, милосердя, доброти та смирення, і багато людей вдаються до його молитов та ікон у пошуках допомоги.

Святкують Теплого Олексія, у зв'язку з популярним українським переказом про старого чоловіка Олексія, який зустрів уночі Божу Матір із маленьким Ісусом та Йосипом, які замерзли, на своєму шляху. Олексій, хоч і сам не був заможним, допоміг їм зігрітися, погодував і дав притулок, щоб вони відпочили від нелегкого шляху.

Святкування Теплого Олексія пов'язане зі звичаєм відвідувати рідних, друзів та знайомих, бажаючи їм здоров'я, щастя, благополуччя.

У деяких регіонах України прийнято влаштовувати різні забави, пов'язані із цим святом. Десь прийнято зустрічати свято купанням у водоймах чи обливанням водою, що символізує оновлення та очищення.

Також вважається, що на Теплого Олексія не можна працювати, варити кашу, пекти печиво, розглядати себе у дзеркало. Наші пращури вірили, що дотримання цих заборон допоможе зберегти здоров'я на цілий рік.

Раніше "Апостроф" публікував гарні привітання та листівки на день ангела Олексія.