RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Справа ексзаступника міністра оборони Шаповалова несправедлива, антикоррада при МО не вирішить проблем - експерт

Неспівпадіння у звинуваченнях проти ексзаступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, заарештованого за клопотанням ДБР, вказують на політичне підґрунтя у справі.

Про це пише у Facebook політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Він нагадав, що Шаповалова, який відповідав у Міноборони за забезпечення ЗСУ, заарештували одразу після "яєчного" скандалу. При цьому Шаповалова звинувачують не в корупції, а підозрюють у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ згідно зі ст. 114-1 КК України.

"Як він перешкоджав ЗСУ, які у нього були мотиви так чинити – це окрема тема для розмови… В матеріалах суду немає пояснення, навіщо він робив те, в чому його звинувачують. Його перешкоджання проявилося в тому, що з 5 млрд грн, витрачених на закупівлю амуніції в країнах НАТО, частина продукції виявилася забракованою і була повернута постачальникам. Це і є перешкода ЗСУ?", - пише Золотарьов.

Він нагадав, що після початку повномасштабного вторгнення чисельність ЗСУ зросла у 3,5 раза, збільшилися і потреби армії, які треба було негайно забезпечувати.

"Доказова база проти нього не те, що слабка, а просто ніяка. Подібні проблеми прямо вказують на політичне підґрунтя, коли треба знайти крайнього… Очевидними є абсурд і велика несправедливість", - написав експерт.

Він висловив думку щодо створення Громадської антикорупційної ради при Міноборони, склад якої було затверджено 10 квітня.

"Якщо нас цікавить справедливість, тоді не надто розраховуйте на громадську антикорупційну раду при Міноборони. Я бажаю їй успіхів, але не вірю в те, що вона зможе збудувати щось добре", - зазначив він.

Згідно з ухвалою суду від 6 березня Шаповалов нібито мав намір перешкоджати ЗСУ, тому, за версією слідства, закупив неякісну амуніцію.

Як розповів захисник Шаповалова, старший партнер адвокатського об'єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін, йдеться про закупівлю відразу після 24 лютого. Усі товари мали сертифікати якості та відповідності стандартам, видані в країнах НАТО.

"Коли продукція приходила в Україну і виявлялося, що якась одиниця чи партія неякісна, це має бути питання до виробника: чому він, маючи сертифікати, поставив продукцію неналежної якості та як він це виправлятиме", - зазначив Сергій Мітюрін.