RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Ексзаступника міністра оборони Шаповалова судять не за корупцію, а за забезпечення ЗСУ у складний період - політолог

Колишній заступник міністра оборони Вячеслав Шаповалов пішов у відставку на тлі так званого "яєчного скандалу", проте кримінальне провадження проти нього не стосується корупції.

Про це розповів політолог та військовослужбовець Збройних Сил України Кирило Сазонов.

"Його підозрюють не в корупції… Навіть не у закупівлі продуктів харчування. Навіть не у завищенні цін. Навіть не в привласнення бюджетних грошей. Навіть не в завданні шкоди. А у тому, що він перешкоджав Збройним Силам", - нагадав експерт.

За словами Сазонова, суть кримінальної справи проти Шаповалова в тому, що одразу після 24 лютого він укладав контракти на постачання бронежилетів, касок та іншої амуніції. Частина закупленої продукції за підсумком була відбракована. Також Шаповалова звинувачують у тому, що він робив стовідсоткові передоплати.

"Але ці поставки здійснювалися з країн, які є членами НАТО! Там є США, Греція, Туреччина. Ці компанії сертифіковані в НАТО та є постачальниками Альянсу. Але навіть вони не хотіли продавати Україні будь-що без повної оплати, тому що їхні уряди сказали їм, що Україна через три дні зникне", - зазначив політолог.

Він додав, що закупівлі ускладнювалися тим, що росіяни скуповували на світовому ринку те, що було потрібне ЗСУ, роблячи передоплати і навіть не забираючи товар.

"Небайдужа громадськість взагалі не цікавиться тим, що тоді діялося. Їй достатньо того, що когось у Міноборони нібито викрили та посадили. А за що, а наскільки доведено його провину, а наскільки це справедливо, вже мало кому цікаво. У результаті ми маємо справу з черговим випадком, коли українське правосуддя та каральна система – безглузді та жорстокі – викошують усіх тих, хто буквально рятував країну", - констатував Сазонов.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю захисник Шаповалова, старший партнер адвокатського об'єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін заявив, що Шаповалов підозрюється в "перешкоджанні ЗСУ" шляхом підписання контрактів на постачання амуніції для військових. При цьому за цими контрактами після початку повномасштабного вторгнення було куплено продукції на близько 5 млрд грн. Більшість із закупленого відповідає стандартам та використовується армією, тоді як неякісна продукція жодної хвилини не використовувалася Збройними Силами і постачальники або повертають кошти, або міняють продукцію на якісну.