RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

День пам'яті святого Феодосія Печерського: історія і значення свята

У вівторок, 16 травня, православні християни згадують преподобного Феодосія Печерського, який народився у Василеві, поблизу Києва.

"Апостроф" розповідає унікальну історію життя цього святого.

Читайте також: Коли Трійця в 2023 році: традиції і обряди одного з найбільших свят християн

Історія життя святого Феодосія Печерського

Преподобного Феодосія Печерського вважають засновником гуртожиткового монастирського уставу та родоначальником чернецтва.

Хлопець народився у Василеві і з дитинства мріяв про подвижницьке життя. Він змалку не любив дитячих ігор і захоплень, надаючи перевагу молитві і відвідуванню храму. Він умовив батьків віддати на навчання читанню священних книг. Мав відмінні здібності та рідкісну старанність, швидко вивчився грамоті на подив усім.

У 13 років він втратив батька і залишився під наглядом матері, суворої та владної. Матір була проти захоплення сина, однак він був непохитний у прагненні присвятити себе Богові.

У 23 роки він таємно з благословення преподобного Антонія прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі з ім'ям Феодосій. Через чотири роки матір його відшукала його просила повернутися додому, однак він переконав її залишитись у Києві та прийняти чернецтво в обителі святителя Миколая на Аскольдовій могилі.

Він працював в обителі більше за інших і нерідко брав частину праць братії. Зокрема, носив воду, рубав дрова, молотив жито і відносив кожному ченцю борошно.

У 1054 році преподобний Феодосій був висвячений в сан ієромонаха, а 1057-го став ігуменом.

Зокрема, він побудував нову церкву та келії і запровадив Студійський гуртожитковий статут, списаний, за дорученням, у Константинополі.

Феодосій їв лише сухий хліб та варену зелень без олії. Уночі молився. Ніхто не бачив, щоб він спав лежачи, як правило, відпочивав сидячи. На час Великого посту святий віддалявся до печери, поблизу обителі. Одягом святому служила жорстка власяниця.

Ігумен помер 1074 року. Його поховали у викопаній ним печері, в якій усамітнювався під час посту. Мощі подвижника дістали 1091 року, а 1108 року його зарахували до лику святих.

Святий залишив по собі чималу духовну спадщину: шість повчань, два послання до великого князя Ізяслава та молитву за всіх християн. Про житіє преподобного Феодосія розповів його учень, преподобний Нестор Літописець.

Нагадаємо, що восени Українська греко-католицька церква перейде на новий стиль святкування. Православна церква України також планує здійснити такий перехід.

  • Вас також може зацікавити:

Вперше в історії: суд ухвалив вирок митрополиту УПЦ МП

Це не релігійне питання: чому потрібно закрити УПЦ МП в Україні

Навіщо водії вішають чотки в машині: значення та різновиди