RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чорновіл назвав діяльність Центру протидії дезінформації "абсурдною"

Центр протидії дезінформації в Україні не займається інформаційною війною з Росією і не протидіє російській пропаганді на Заході, вважає екс-депутат Верховної Ради, політичний експерт Тарас Чорновіл.

За його словами, зважаючи на все, Центр протидії дезінформації в Україні займався боротьбою з цензурою в країні шляхом певних випадів, застережень, зауважень щодо дії певних українських видань, блогерів тощо.

"Я дивився їх певні висновки. Всі вони були або вторинними, або нікчемними, вторинними в розумінні, що коли вже СБУ, ціла низка інших структур зробила певне повідомлення. Ось, наприклад, з'являється список каналів, які в СБУ та інших структурах звинувачують у тому, що вони працюють безпосередньо на користь РФ. Правильний список, неправильний, це можна дискутувати, але через якийсь час дослівна копія цього з'являється на сайті Центру без посилання на першоджерело. Це означає, що центр просто використовувався, це була фактично реклама, показуха, начебто вони цим займаються", - сказав він.

Іншими словами, вважає він, завданням Центру була спроба тиснути, дискредитувати внутрішні українські медіа і блогосферу.

"Там, як такої роботи, цей центр не вів. Більше того, його поява була абсурдною, тому що такими речами у нормальному світі займаються громадські організації, саме громадянське суспільство. І воно це робило", – додав Чорновіл.

У зв'язку з цим політолог ніяк не пов'язує відставку голови ЦПД Поліни Лисенко з її діяльністю в організації, і вважає її перехід на посаду заступника директора НАБУ суттєвим підвищенням.

"Тому її смикнули зі сфери, де від неї, що вона є, що її немає, абсолютно нічого не змінюється. Поставлять іншу людину. Той Центр протидії дезінформації – його ніяк не оціниш, його результативність, його діяльність, тому що насправді у цьому напрямку ми можемо оцінити лише результативність діяльності СБУ – прикрили вони чи не прикрили, чесно чи чесно прикрили", - констатував він.

Водночас Чорновіл вказав на бездіяльність Центру щодо поширення негативних публікацій проти української влади на Заході.

"Поки війна, діє принцип із клятви Гіппократа: "не нашкодь". І журналісти, і політики намагаються не критикувати Україну, але таки прориваються. Постійні якісь виклики. За таких обставин, рано чи пізно, воно прорве. Я думаю, що після того, як буде завершено повністю війну, або буде дуже тривалий затишок на якомусь рівні, це все прорветься в масовій кількості", - резюмував експерт.