RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Звільняв Харківщину і відзначився в боях за Бахмут: що відомо про нового главу Нацгвардії

Володимир Зеленський призначив командувачем Нацгвардії бойового офіцера Олексія Півненка, який проявив професіоналізм під час оборони Харкова та утриманні позицій поблизу Бахмута.

Про це президент України заявив у Львові після повернення з Туреччини разом із командирами "Азова", інформує "Укрінформ".

"Серед нас зараз є Герой України Олександр Півненко, потужний воїн Нацгвардії, бойовий офіцер, відзначився в боях проти російських окупантів, зокрема, в боях за Бахмут. Я призначив Героя України Олександра Півненка Командувачем Національної гвардії України", - сказав Володимир Зеленський.

Він побажав новому командувачу Нацгвардії перемоги України, звільнення усіх територій та повернення українців додому, а також вручив українським військовим державні нагороди.

Варто зазначити, що Олександру Півненку 37 років, він закінчив Криворізький ліцей з посиленою фізичною підготовкою (Дніпропетровська обл.), Харківський інститут танкових військ і Національний університет оборони України імені Івана Черняховського (оперативно-тактичний рівень). Олександр Півненко багато років займається спортом. У курсантські роки став рекордсменом Харківського інституту танкових військ, виконавши за 55 хвилин 301 підйом-переворот. Часто виступав на змаганнях з легкої атлетики у дисципліні "смуга перешкод".

Читайте також: Зеленський та командири оборони Маріуполя прибули до Львова: перші кадри

Свою військову кар'єру Півненко розпочав в Окремому загоні спеціального призначення "Омега" у Києві. Уже в 2011 році він був офіцером загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом у 1-шій бригаді оперативного призначення. А з 2018 року служив у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України. З 2022 року Олександр обіймав посаду командира 3-ї бригади оперативного призначення, яка носила ім'я полковника П. Болбочана. А 8 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський призначив його Командувачем Нацгвардії.

Олександр Півненко брав участь в АТО, а з 24 лютого став на захист батьківщини, зокрема проявивши мужність під час оборони Харкова і звільнення його передмість, а також утримання позицій поблизу міста Торецьк в Бахмутському районі Донецької області.

Під час боїв військові, які були у складі його бригади, знищили значну кількість живої сили та військової техніки противника. Наприклад, вони знищили чотири танки на об’їзній дорозі під Харковом в перший день повномасштабної агресії, а також літак СУ-25, пілота якого вдалося затримати. Крім цього, були ліквідовані вісім бойових машин піхоти (БМП), дві установки ЗУ-23-2, 22 одиниці автомобільної техніки та реактивна система залпового вогню. Також Олександр Півненко багато разів допомагав при евакуації мирного населення.

Раніше ми публікували реакцію росіян на повернення героїв України додому.

  • Вас може зацікавити:

Спецназівець по житті й ультрас у душі: хто такий підполковник Нацгвардії "Редіс"

Як живуть в Туреччині командири "Азову" після звільнення: дружина Прокопенка розповіла подробиці

Стефанчук у Туреччині зустрівся зі звільненими з полону РФ "азовцями": фото