RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Зеленський і Дуда в Луцьку взяли участь в жалобній месі до 80-річчя Волинської трагедії: фото і відео

Президенти України та Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда прибули до Луцька аби вшанували пам'ять загиблих у Волинській трагедії у 1943 році.

Про це повідомляє "Суспільне" у Telegram-каналі.

Жалобну месу провели вранці 9 липня у костелі Петра й Павла.

"Разом вшановуємо всіх невинних жертв Волині! Памʼять нас єднає! Разом ми сильніші!", - прокоментували в офіційному Telegram-каналі президента.

До України також приїхав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який вшанував пам’ять жертв Волинської трагедії на території села Острівки, якого вже не існує. Під час церемонії він установив у полі дерев'яний хрест.

Нагадаємо, Волинська трагедія є одним із найбільш кривавих та конфліктних періодів у історії України. Цей період, що тривав з 1943 до 1944 року, був відомий масовими насильствами та етнічними чистками між українцями та поляками, що відбувалися на території Волинської області.

Читайте також: Майбутнє без кордонів та літаки для України: про що говорили Зеленський із Дудою

Поляки та українці, які мешкали на цих землях, стали головними сторонами конфлікту. З одного боку, націоналістичні українські організації, зокрема Українська повстанська армія (УПА), здійснювали напади на поляків, які вони вважали колонізаторами та притягали до відповідальності за репресії проти українського населення. З іншого боку, польські формування, зокрема Армія Крайова (AK), відповідали на напади та вчиняли жорстокі розправи над українцями.

Під час Волинської трагедії відбулися масові вбивства польського населення, а також українців, які співпрацювали з польською владою. За різними оцінками, загинуло від кількох тисяч до декількох десятків тисяч людей. Крім того, було знищено багато сіл та міст, підпалено хати, а людей піддавали насильству та жорстоким етнічним чисткам.

Волинська трагедія тривала протягом літа 1943 року, коли конфлікт досяг свого піку. Він мав великий вплив на національно-етнічні відносини в регіоні та залишив глибокі шрами в історії України та Польщі.

Раніше ми писали, що Сирський розповів про успіх Сил оборони біля Бахмуту.

  • Вас може зацікавити:

ЗСУ завдали ударів в глибокому тилу окупантів на Луганщині: в ISW розкрили подробиці

ЗСУ видали квитки на концерт Кобзона ще 600 окупантам: Генштаб оновив втрати РФ у війні

ЗСУ відбили 30 ворожих атак і знищили склад боєприпасів та 11 артсистем окупантів — Генштаб