RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Українські біженці можуть змінити місце проживання у Німеччині: хто має право і як це зробити

Наразі існує кілька умов, за яких українські біженці мають право змінювати землю проживання у Німеччині.

Алгоритм та інструкцію для вимушених переселенців публікує тематичне видання "Українці у Німеччині".

Читайте також: Україні потрібно повернути ще одну категорію громадян для відновлення економіки: про кого йдеться

У пунктах первинного прийому українських громадян реєструють та спрямовують у населений пункт, де можна отримати дозвіл на перебування. Після цього громадяни України, згідно чинного законодавства ФРН, не мають права довільно обирати чи змінювати федеральну землю.

Якщо порушити це правило - в біженців можуть виникнути проблеми, які пов'язані з офіційною легалізацією, соцвиплатами. Ба більше, держава може покарати за це штрафом чи навіть анулювати право на тимчасове проживання в Німеччині.

Втім, у законодавстві прописані винятки, коли українцям дозволено змінювати місце проживання та федеральну землю:

  • якщо хтось з родини має роботу або знайшов роботу із зайнятістю не менше 15 годин на тиждень з повним пакетом соціального страхування, а заробітна плата становить щонайменше 810 євро на місяць;
  • хтось з родини починає професійне навчання;
  • хтось з родини навчається на мовних курсах для вступу в університет чи у підготовчому коледжі, у закладі професійної орієнтації, проходить професійну підготовку чи підвищення кваліфікації або перепрофілювання.

Якщо хоча б одному з членів сім'ї запропонували роботу в іншій землі - законодавство дозволяє переїхати у нову локацію усім членам родини, але у цьому випадку йдеться лише про подружжя та неповнолітніх дітей.

Варто зазначити, що існує ще декілька умов, за яких дозволено переміщення між федеральними землями:

  • прив’язка дітей до освітніх закладів;
  • наявність особистих причин, які вимагають переїзду до іншої країни Європейського Союзу;
  • виникнення необґрунтованих обмежень для особи.

Як змінити місце проживання у Німеччині - інструкція

Отримати дозвіл (Zustimmung) соцвідомства або міграційної служби, який дозволить продовжувати отримувати виплати на новому місці. Необхідно звернутися до відомства в справах іноземців, де вказати причину зміни місця проживання (робота, навчання, возз’єднання з родиною).

Також необхідно отримати дозвіл міграційної служби землі, куди планується переїзд. Якщо приймаюча сторона надасть дозвіл - тоді українці звертаються до міграційної служби за місцем актуального перебування з заявкою на відкріплення.

Отримання відкріплення. Коли дозвіл отримано - ця інформація направляються до міграційного відомства за місцем проживання для відкріплення разом із пакетом документів, який надавався в іншу землю. Подавати документи необхідно самостійно та слідкувати, аби документи вчасно були доставлені до соціальної установи.

Законодавство дозволяє надсилання запитів електронною поштою, однак темою листа слід зазначити наступне - Streichung der Wohnsitzauflage. Після відправлення документів громадянам слід прийти у призначений час із паспортом, у який ставлять відмітку про відкріплення. Чекати призначеного прийому можна декілька місяців.

Раніше ми розповідали, Скільки українців готові залишити свої будинки, якщо війна затягнеться.

Вас може зацікавити:

Майже 9 млн не повернулися: на скільки в Україні скоротилося населення - інфографіка

Порушення прав українців у Польщі: куди звертатися та що треба знати

Доведеться платити: влада Праги скасовує одну з пільг для українців