RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Свято 2 серпня: що можна і суворо заборонено робити на Іллю

З 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар, через що дати багатьох церковних свят зміняться, але щорічно 2 серпня православні християни святкують День старозавітного святого Іллі-пророка, якого шанували ще за часів Київської Русі.

"Апостроф" пише про головні заборони цього свята.

Читайте: Медовий, Яблучний і Горіховий: коли в Україні святкують Спаси за новим календарем

Цього дня у церквах проводять спеціальну службу та літургію. Віряни йдуть до храму, моляться про сімейне щастя, гарний врожай та мирне небо над головою.

На початку серпня, як правило, починалися дощі з потужними грозами й у цей день раніше заборонялося виходити з дому, адже вважалося, що "ослушника" може вбити блискавка.

Якщо у день Іллі розпочалася гроза, потрібно було вдома перед іконою обов'язково запалити свічку. Вважалося, що це допоможе вберегти будинок. Якщо ж у приміщення все одно влучить блискавка, то гасити вогонь спочатку необхідно було молоком, а вже потім водою.

У той же час дощ у цей день вважається благодатним. Якщо людина потрапить під нього, то має зцілитися від усіх хвороб.

Після 2 серпня переставали купатися у відкритих водоймах, бо "Ілля воду остудив" й вода вже стає надто холодною. За переказами, Ілля їздив по небу на конях, а один з них впустив свою підкову саме над водоймою, яка впала у воду та зробила її напрочуд холодною. Також існує повір'я, що саме цього дня у водоймах оживає нечисть, тому люди остерігалися заходити у воду без особливої потреби. Також у цей день не ловили рибу на ставках та річках.

У цей день намагалися не випускали домашніх улюбленців на вулицю та не впускати в хату бездомних тварин, тому що в них може ховатися нечиста сила.

Іллю, який вважався також покровителем сімейних пар, а тому 2 серпня традиційно грали весілля, намагалися не гнівити важкою роботою. Цього дня, як правило, відпочивали та святкували.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Рада церков України підтримала заборону УПЦ МП.

  • Вас може зацікавити:

День янгола в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим та новим стилем

Собор ПЦУ офіційно переніс дату Різдва Христового: які ще церковні свята змістяться у календарі

Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка