RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи можна в Україні звільняти помилково або злочинно мобілізованих: коментар правозахисника

У Збройних силах України доволі багато громадян з реальними групами інвалідності, проте підстав для їх звільнення зі служби немає.

Про це розповіла очільниця "Правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" Любов Галан, повідомляє "Громадське радіо".

Читайте також: Як підтвердити постійний догляд для відстрочки від мобілізації: у МСЕК відповіли

Правозахисниця зауважила, що часто чують подібні питання, що, мовляв, в армії багато чоловіків та жінок із групами інвалідності.

"Ця проблема дуже гостра, бо підстав для звільнення цих людей з ЗСУ нема", - зазначила вона.

За її словами, навіть якщо у людини є довідка, група, то такої підстави як наявність інвалідності для звільнення просто не існує, хоч і напрацьовували законодавчі ініціативи з цього приводу.

"Механізму звільнення цих людей помилково чи злочинно-помилково мобілізованих немає. Вони застрягають і навіть були законодавчі пропозиції щодо змін у механізмі поки вони не були розглянуті. Рішення про придатність приймаються не зовсім відповідно навіть до чинного наказу про ВЛК", – пояснила Любов Галан.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" писав, що в Україні інвалідність визначатимуть по-новому.

  • Вас також може зацікавити:

Пропонував "купити" групу інвалідності: у Києві затримали торговця довідками МСЕК, фото

Нога за рік не виросла: як комісії МСЕК знущаються з людей

Встановлення групи інвалідності: які зараз критерії та що треба для отримання пенсії