RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Шпаринки в законі залишилися: чому боротьба з корупцією в ТЦК може залишитися на папері

В Україні на тлі мобілізації проблеми з корупцією в Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) залишаться надалі ті ж, адже закон дозволяє порушення.

Про це "Апострофу" розповів керуючий партнер в адвокатському об'єднанні "Войченко та Дульський" Сергій Войченко.

Читайте також: В Раді планують вдосконалити процес мобілізації в Україні: яких змін чекати

У Національному агентстві з питань запобігання корупції фактично визнають, що за 1,5 року після початку великої війни у цій сфері нічого впорядковано та нормовано не було. Оскільки наголошують на необхідності змінювати основу системи територіальних центрів комплектування та лунають фрази "вичерпний перелік підстав", "нормування процедури", "упорядкувати правила перетину кордону", "упорядкувати видачу документів". Тому попереду - додаткова маса різних паперів та довідок, покликані запровадити нові норми та порядки.

Юрист зауважив, що владі необхідно показувати суспільству, що воно бореться з корупцією. Особливо в таких чутливих сферах, як призов до армії та виїзду за кордон, але, по-перше, саме правове обґрунтування обмежень на виїзд чоловіків за кордон неодноразово визнавалося досить сумнівним, а по-друге – ухвалення урядом цього документа ускладнить процеси в ТЦК, призведе до збільшення кількості довідок та подорожчання певних незаконних послуг.

"Шпаринки були завжди й завжди будуть. Тим більше при збільшенні різних нормативних та дозвільних паперів", - пояснив Войченко.

Також цікавий нюанс - якщо якийсь військком чи голова ВЛК потрапили під слідство за видачу медичних висновків за хабарі, то мало б сенс перевірити ще раз непридатність до армії тих чи інших військовозобов'язаних. Тобто йдеться про повторну перевірку.

"А раптом до армії ці співробітники ТЦК забирали свідомо хворих людей. Гіпотетично, таке цілком може бути: і повторна комісія, і можуть заново перевіряти тих, хто вже списаний з армії за станом здоров'я. Наскільки це законно? Зараз все можливо, багато робиться в "ручному режимі". Була колись, більше ста років тому, революційна доцільність. Нині – військова доцільність. На такі дрібниці, як закон, уваги звертають все менше. Треба – значить треба. Так і роблять”, – наголосив Сергій Войченко.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Виїзд чоловіків за кордон: чи зміняться правила

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації