RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Активісти розкритикували спробу влади у Білій Церкві купити збиткову ТЕЦ

Очільники Білої Церкви під час війни вирішили витратити 300 млн грн на придбання збиткової ТЕЦ із величезними боргами. Активісти вбачають у цьому нераціональну витрату бюджетних коштів, непрозору процедуру продажу та дії в інтересах російського бізнесу.

Про це йдеться у розслідуванні "Еспресо", йдеться в матеріалі видання "Гордон".

Білоцерківська ТЕЦ забезпечує теплом щонайменше 70 тисяч жителів міста, але має мільйонні борги. Навколо ТЕЦ тривають суди. Новий голова правління Ігор Вигулярний, якого обрали акціонери, не може виконувати обов'язки через судові процеси, які ініціює ПрАТ "Росава" - власник 9% акцій ТЕЦ, вимагаючи визнати рішення зборів акціонерів недійсними. ТЕЦ очолює призначений "Росавою" Вадим Богдан. На сьогодні ТЕЦ має сплатити 300 млн грн НАК "Нафтогаз", загальний борг перевищує 800 млн грн.

Наприкінці червня 2023 суд визнав позачергові збори акціонерів товариства "Білоцерківська теплоелектроцентраль" законними, Вигулярного - чинним керівником. Але влада Білої Церкви на сесії міськради поставила питання про звернення до НБУ щодо наміру придбання у комунальну власність частини Білоцерківської ТЕЦ. Майно та обладнання ТЕЦ виставлено на продаж у рахунок погашення заборгованості перед НБУ Банком "Фінанси і Кредит". У лютому 2023 Господарський суд Київської області задовольнив позов НБУ до АТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" про стягнення на передані в заставу НБУ 40% акцій ПрАТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль". Наступний крок - аукціон, який мав організувати Нацбанк для продажу ТЕЦ. Вартість підприємства на торгах могла сягнути 2 млрд грн. Влада Білої Церкви запропонувала близько 300 млн грн.

Керівник Білоцерківського осередку "SUPPORT AZOV" Олександр Коломієць вважає, що 300 млн грн можна було б витратити на важливіші потреби міста, а щоб забезпечити тепло у батареях містян - побудувати котельню дешевше. Він висловив нерозуміння, чому виникла потреба в придбанні підприємства: "В 2023, в такий тяжкий період, нам треба витягнути з кишень, затягнути пояси - не для будування заводів, а купити ТЕЦ… Здається, що частина коштів, які планується виділяти по цій схемі, буде десь осідати в потрібних руках".

Активісти вважають, що занепад підприємства може здійснюватись в інтересах російсько-українського бізнесмена Павла Фукса, проти якого РНБО ввела санкції. У його орбіту, за даними "Наші гроші", входить "Інвестохіллс Веста", яка спеціалізується на скупці проблемних заборгованостей банків. Правоохоронці розпочали розслідування причетності "Інвестохіллс Веста" до підривної діяльності в Україні на користь РФ, у справі фігурує депутат Київської облради Леонід Глиняний, пов'язаний, згідно данних youcontrol, з ПрАТ "Росава". На підприємстві переконують: після передачі теплоелектроцентралі місту, Павло Фукс та "Інвестохіллс Веста" отримають повний контроль над ТЕЦ, призначать туди своє керівництво.

Народний депутат Микола Бабенко, який прибув на засідання Білоцерківської ради під час розгляду звернення про придбання ТЕЦ у власність міста, натякнув на підкуп народних обранців: "Єдиний правовий наслідок, який дане звернення буде мати, і я переконаний в тому, що вже має місце - це, скоріш за все, порушення кримінальних справ у зв'язку з підкупом депутатів".