RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Яке свято 22 вересня: що не можна робити у цей день

22 вересня православні християни вшановують день пам’яті святого пророка Йона, послідовника пророка Єлисея, а також мученика Фока.

Апостроф" розповідає все, що треба знати про цей день.

Читайте також: Коли Воздвиження Хреста Господнього: нова дата та головні заборони

Церковне день 22 вересня

Відомо, що Йона був одним з дванадцяти маленьких пророків, книги якого навіть входять до складу Біблії. Вважається, що був посланий Господом у місто Ніневії для заклику жителів до покаяння за гріхи. Однак Йона не бажав виконувати це завдання та здійснив втечу на кораблі. Та в дорозі на нього налетіла сильний буревій, і його викинуло за борт. Повідомляється, що його проковтнув великий кит, у череві Йона провів три доби. Після чого кит викинув його на берег. Йона збагнув, що Бог його врятував не просто так, що це знак волі Господа. Згодом попросив у Бога прощення і все-таки пішов до Ніневії, де почав проповідувати слово Боже. Жителі міста послухали його і покаялися у гріхах, а Бог змилувався і не знищив місто.

Щодо священномученика Фоки, то він був православним єпископом Синопського міста в Малій Азії. Жив у другому-третьому століттях нашої ери. Був відомий добрим серцем. Він допомагав убогим та хворим, приймав подорожніх, проповідував Євангеліє. Проте саме за це був переслідуваний від язичників, які прагнули ліквідувати християнство.

Якось у місто прибули солдати, яким наказали знищити християн. Вони не знали, хто єпископ, звернулись до Фоки за допомогою. Той щиро прийняв їх у власній оселі і навіть запропонував відпочити. Уночі помолився Богу за спасіння гостей та поклав на стіл лист з написом: "Я - Фока, єпископ Синопський". Вранці солдати прочитали листа і злякалися своїх намірів. Вони попросили Фоку прощення і визнавши святим. Проте Фока сказав, що вони мають виконати свою повинність та вбити його. Вони не змогли цього зробити, тому поставили над ним казан з окропом та закип’ятили його. Фока помер за Христа, ставши мучеником.

Що заборонено, а що можна робити 22 вересня

У цей день здавна предки намагалися не спалювати віники, якими підмітали в оселі. Вони вірили, що з попелом вітер розвіє сімейне щастя та добробут. Не ловили і не їли рибу, щоб не накликати на себе біду. Не можна сваритись та довго спати.

У цей день, як правило їли редьку, тому обов'язково робили страви з нею. Ще увагу приділяли осиці. Якщо листя на цьому дереві починають дрижати, немов від страху, означало, що прийняли на себе біди й гріхи людини.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: на які дати випадають три великих свята

Що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року: інфографіка

ПЦУ остаточно схвалила перехід на новий календар: коли святкуватимемо Покрову, Різдво та інші свята