RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Політолог закликав припинити співпрацю з компанією з вивезення сміття, яка працює у РФ

Франко-німецька компанія Veolia вивозить сміття як у країні-агресорі Росії, так і в Україні, що становить ризики для національної безпеки.

Про це заявив політолог Олексій Голобуцький у Facebook, йдеться в матеріалі видання "Гордон".

"Сміття за киянами і тернополянами й сьогодні вивозить крупна контора, котра досі (!) вивозить сміття за ворогом і займається каналізацією в Нижньому Новгороді, на Псковщині, у Ленінградській області, ще десь по регіонах РФ і в окупованому Криму. Це про франко-німецьку Veolia. У Крим вони як "дочка" під ім'ям "Альтфатер" (у перекладі – "Дід", не знаю, із кого стібалися представники компанії, коли реєструвалися тут саме під таким ім'ям) зайшли ще до війни, потім 4 вересня 2014 просто перереєструвалися вже в окупанта. У 2020 активно розширялися в Росії. І нічого їм не муляло. Досі не муляє", – написав Голобуцький.

З осені 2022 мерія Чернівців припинила співпрацю із цією компанією, але Київ і Тернопіль досі користуються її послугами.

"Кому як, а я бридую, щоб за мною вивозив отакий "Дід"/Altvater. І, до речі: у реєстрі "міжнародних спонсорів війни" Національного агентства з питань запобігання корупції ані "Діда"/"Альтфатер", ані Veolia знайти не вдалося. Тим часом успішні франко-німці ще минулого травня спокійно заявили, що попри всі санкції не планують іти з бізнесу в Росії. Хоча зробили принизливий реверанс на адресу українців під щоденними ракетними обстрілами: фірма "тимчасово припиняє нові інвестиції". Якщо нам від того буде легше", – додав політолог.

Він вважає, що продовження співпраці з компанією, яка веде бізнес у країні-агресорі Росії, становить зокрема і безпекові ризики.

"Хтось із вас закладеться на власне життя, що гарненькі біленькі закриті вантажівки із червоним колом точно ніколи нічого небажаного не довезуть до певних стратегічних об'єктів? Що ними не користаються для відслідковування ракетних втраплянь і для складання уточнених мап цілей – сміттєвики ж їздять вільно всюди? Що ніхто і ніяк не використовує в небажаних цілях ці їхні веселі кольорові контейнери для роздільного збирання сміття, котрі також стоять усюди, у тому числі біля вразливих об'єктів? Навіть якщо ймовірність цього всього десь у межах 1–5%, особисто я не готовий уже ризикувати. Вони працюють на Росію. Нехай тут вони "Альтфатер", а там Veolia і Altvater – у носі. Я просто не готовий ризикувати", – заявив Голобуцький.

Він закликав місцеву владу Києва і Тернополя "обміркувати ситуацію з перспективами співпраці" з Altvater.