RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Коштовності краще сховати якнайдалі: яке свято 10 жовтня, прикмети і заборони

Згідно з новим церковним календарем, в Україні, 10 жовтня, вшановують пам'ять мучеників Євлампія та Євлампії, які були жорстоко вбиті римлянами за християнську віру.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та прикмети цього дня.

Читайте також: Коли Воздвиження Хреста Господнього: нова дата та головні заборони

Історія

У православному календарі, 10 жовтня, день пам'яті мучеників Євлампії та Євлампії. Вони були рідними братом та сестрою жили на початку IV століття у місті Нікомідії. Прочитавши указ імператора Максиміліана (284-305) про засудження кожного християнина на страту, Євлампій обурився, що імператор замість боротьби з ворогами воює проти своїх підданих. Юнака повели на суд і вимагали зречення християнської віри. За відмову Євлампія спочатку катували залізними знаряддями, а потім поклали на розпечений залізний одр. Несподівано, Євлампій виявив бажання відвідати язичницький храм. Судді зраділи, вважаючи, що зламали дух юного християнина. У капищі Марса святий вигукнув: "Іменем Господа Ісуса Христа наказую тобі, ідол німий і бездушний, пади на землю і обернися на порох!". Ідол з гуркотом звалився на землю. Народ від такого очманів. Святий знову був підданий катуванням. У цей час сестра мученика Євлампія постала перед суддями і оголосила, що вона теж християнка. Після всіх тортур мучеників кинули в розпечену піч, та Господь зберіг їх від вогню. У підсумку, брата обезголовили, а сестра померла від душевних і фізичних мук.

Церковне свято 10 жовтня - день пам'яті мученика Феотекна

Мученик Феотекн був знаменитим воєначальником в Антіохії за імператора Максиміліана. Він прийняв християнство і став захищати християн від переслідувань. За це він був затриманий і підданий жорстоким тортурам, але не зрадив віри. Він був обезголовлений за наказом імператора і його тіло було кинуте на смітник. Однак Бог зберіг його мощі нетлінними, і вони стали джерелом чудес та благодаті для вірян.

Що не можна робити в цей день

У цей день не можна "погано" ставитись до вогню. Тому вогнища намагалися не гасити. Також заборонялося ділитися з кимось вогнем (наприклад, за допомогою вугілля чи сірників), оскільки вважалося, що з дому "піде" все щастя. Не рекомендується носити прикраси, особливо дорогоцінні, вони притягують у цей день нечисту силу.

Що можна робити у цей день

Цього дня серед молоді було заведено проводити ігри біля багаття. Хлопці стрибали через вогонь. Вірили, що це допомагає довше залишатися молодим та сильним. Також у вогні спалювали старі речі, щоб позбавитися проблем зі здоров'ям та інших неприємностей.

Прикмети дня

  • На верхівках верби є зелене листя - весна буде ранньою.
  • На вулиці дощ - не буде снігу до листопада.
  • Вдарили морози - така погода триватиме наступні 4 тижні.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні від початку війни.

Вас також може зацікавити: