RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Конфлікт з виробниками озброєння вирішується, але уряд має взяти на себе більшу відповідальність - експерт

Конфлікт між Кабміном і виробниками зброї навколо закладення прибутку в ціну продукції, який тривав кілька місяців, наближається до завершення.

Про це заявив експерт Олексій Голобуцький, зазначивши, що уряд має знайти шляхи вирішення ситуації.

"Поки уряд шукає грамотне юридичне рішення (чи рахувати прибуток підприємств ОПК, як збитки державі у період з березня 2022 до липня 2023), сторони перейшли до діалогу. Великі роботодавці підписали з Держаудитслужбою меморандум про співпрацю. І це не формальна подія, а гарний сигнал, який говорить, що всі готові працювати на перемогу – злагоджено і в межах закону. Це сигнал про взаємодію і конструктив", – вважає Голобуцький.

На йому думку, уряд мав би взяти на себе відповідальність, адже конфлікт із виробниками озброєння спричинив саме він. Зокрема, як свідчать публікації в ЗМІ, ініціатором "кризової" постанови був "Укроборонпром". Натомість, попри критику, Держаудитслужба першою продемонструвала, що готова разом із бізнесом шукати вихід із нормативно-правового колапсу.

"Бізнес і держава можуть бути партнерами. Тим більше, що недоліки у підписаних між Міноборони та підприємствами ОПК контрактами, очевидно, були. Та для країни важливо, щоб сьогодні всі працювали на оборону, а не наживалися на війні", – пояснює Голобуцький.

Експерт вказав, що за 9 місяців 2023 завдяки Держаудитслужбі до бюджету повернули вже 4 млрд грн.

Голобуцький нагадав, що конфлікт між Кабміном і виробниками стосувався мільярдів гривень. Держаудитори стояли на позиції закону, що це прибуток, який не мав закладатися в ціну товару.