RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ВККС затягує оцінювання львівської судді Білінської, яка рятувала сина від відповідальності та приховувала майно

Голова Шевченківського районного суду м. Львів Галина Білінська понад 5 років здійснює судочинство без проходження кваліфікаційного іспиту. Суддя має негативний висновок Громадської ради доброчесності та рекомендацію до звільнення, проте у ВККС з червня не можуть визначитися з датою другого етапу її оцінювання.

Про це інформували у Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Так, за даними ВККС, перший етап кваліфіспиту Білінська пройшла у 2018. Вона набрала 79,875 бали за тест та 65,5 бали за практичне завдання (один з найнижчих показників). З того часу Білінській не визначали дату співбесіди, яка є другим етапом оцінювання суддів, і за підсумками якої ВККС приймає рішення про відповідність або ж не відповідність судді займаній посаді.

"На сьогодні співбесіди з Білінською Г.Б. не проводилось, кваліфікаційного оцінювання не завершено, дати співбесіди не визначено. Новий склад Комісії призначено рішенням Вищої ради правосуддя від 01.06.2023. Рішенням Комісії від 20.07.2023 No 34/зп-23 вирішено питання щодо продовження процедур оцінювання стосовно осіб, п'ятирічний строк призначення яких на посаду судді закінчився; осіб, призначених (обраних) на посаду судді та яких колегіями Комісії визнано такими, що відповідають займаній посаді судді, проте відповідне питання винесено на розгляд Комісії у пленарному складі через надходження висновку Громадської ради доброчесності про невідповідність судді критеріям професійної етики та доброчесності; осіб, призначених (обраних) на посаду судді та стосовно яких накладено дисциплінарне стягнення, що передбачає проходження кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; осіб, стосовно яких необхідно продовжити кваліфікаційне оцінювання на виконання судового рішення. Питання продовження кваліфікаційного оцінювання стосовно інших осіб, зокрема Білінської Г.Б., наразі не вирішувалось", - повідомили у ВККС.

Громадська рада доброчесності (ГРД) рекомендувала звільнити Білінську з посади судді у 2018. У висновку ГРД сказано, що Білінська сприяла своєму синову уникнути відповідальності за кермування авто у нетверезому станіі; своєчасно не задекларувала майно; допустила розбіжності у відомостях у майнових деклараціях; порушила правила етики у професійній діяльності; притягувалась до адміністративної відповідальності тощо. Також Білінська у деклараціях приховала будинок та земельну ділянку у Львові, ділянку у Львівській області, Toyota Prado, Nissan Almera, MERCEDES-BENZ 190-D та MERCEDES-BENZ E 220C, що належать її сім'ї.

Серед іншого, Білінську звинувачують у втручанні в судовий розподіл справ та у дискримінації осіб з інвалідністю. Із чим пов'язане затягування атестації львівської судді - у ВККС не уточнили.

Як писав "Апостроф", у вересні ВККС вказувала, що нібито все ж почала другий етап оцінювання Білінської, зокрема, із дослідження її суддівського досьє. Проте версія ВККС щодо оцінювання Білінської змінилася.