RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Іудеї починають святкувати Ханука: історія, головні традиції і заборони

Щороку євреї по всьому світу святкують Хануку - священне іудейське свято, яке дарує світло та радість кожній родині. Кожен рік дата свята змінюється, і цьогоріч воно припадає на період з 7 по 15 грудня.

Про історію, головні традиції та заборони розповідає "Апостроф".

Так, з єврейської слово "ханука" перекладається як "урочисте відкриття". Свято вважається одним із найвеселіших в іудаїзмі. Ханука триває вісім днів, а починається – 25-го числа місяця Кислева, який прив'язаний до місячного календаря.

Свято Ханука має реальну історичну основу. Так, у 2 столітті до нашої ери за часів Олександра Македонського іудеї могли вільно сповідувати свою релігію. Проте уже у 175 році до нашої ери правитель Антіоха Епіфіан заборонив іудаїзм та нав’язував іудеям грецький культ.

Народ вирішив боротися за власну свободу, внаслідок чого виникло повстання, яке, втім, було значно меншим, аніж армія Антіоха. Але повстанська армія вийшла з битви переможцями. Після цього вони піднялися до Єрусалимського храму, де знайшли глечик з ритуальною олією для лампад. Його мало вистачити лише на ніч горіння, але сталося справжнє диво – вогонь в золотій менорі прогорів 8 днів. За цей час іудеї встигли підготувати нові запаси олії для лампад.

Читайте також: Скільки українці відпочиватимуть у грудні: календар вихідних

Варто зазначити, що за 3 роки до цієї події Єрусалимський храм був частково зруйнований та осквернений, тому його потрібно було очистити. Традиційно для цього використовувалися свічки або лампади з олією. Ну а саме слово "очищення" на івриті звучить як "ханука".

Саме тому щороку євреї відзначають Хануку та запалюють свічки вісім днів поспіль. Кількість свічок дорівнює порядковому номеру свята. Дев’ята свічка в ханукії використовується для запалення інших. Запалювати свічки потрібно там, де сім’я найчастіше знаходиться - наприклад, у кімнаті, де, зазвичай, їдять.

Дія ця ритуальна, тому – суворо регламентована. Так, наприклад, свічки завжди виставляються справа наліво, а запалюються – зліва направо. Причому все це повинна робити одна людина в один і той же час. Ще й спеціальні благословення читати перед процесом та після нього.

На Хануку готують багато різноманітних страв. Зокрема, мають бути сирні та молочні страви, а також деруни.

Однією з головних страв на святковому столі є суфганійот - це ароматні пампушки з різноманітними начинками. Згідно зі стандартами, вони мають бути із полуничним наповненням, проте сучасні кулінари все частіше відхиляються від цієї традиції та вдосконалюють рецепт, додаючи шоколад, ванільний крем, сиропи, халву та інші смаколики. У цей час обіди часто супроводжуються веселими вечорами, під час яких виконують традиційні пісні. Дітям в Хануку дарують шоколадні гроші.

Заборони на свято

  • заборонено займатися хатніми справами. Чоловікам не можна нічого лагодити, а жінкам - прати, прибирати та прасувати;
  • заборонено поститися і дотримуватися дієт;
  • заборонено оплакувати померлих;
  • заборонено ігнорувати традицію запалювання свічок у ханукії;
  • заборонено використовувати світло від менори для будь-яких практичних цілей – навіть для освітлення приміщення у разі раптового відключення електрики. Власне, саме для цього й потрібна 9 свічка "шамаш" - на неї це обмеження не поширюється.

Раніше ми публікували церковний календар на грудень.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями