RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Як ввозити авто для військових за новими правилами: покрокова інструкція від керівника проекту "Авто для перемоги"

Проект "Cars for Victory" або "Авто для перемоги" американського-українського фонду "Razom for Ukraine" працює в Україні з червня 2022 в рамках програми підтримки захисників та захисниць України "RAZOM Heroes".

Керівник проекту Сергій Митрофанський в інтерв'ю ГО "ІСАР Єднання" зазначив, що на цей час волонтери проєкту доставили вже понад 200 автомобілів та здійснили 72 поїздки в зону бойових дій. Сьогодні ці автомобілі обслуговують потреби понад 6000 осіб, включаючи медичні та логістичні потреби.

Процес передачі авто починається з його підбору за кордоном. Наступний крок - ввезення. До прийняття відомої волонтерам Постанови Кабінету міністрів №953, яка викликала суперечки в суспільстві, перетин кордону автомобілем в якості гуманітарної допомоги був доволі простим. Але наразі цей процес змінився.

На що потрібно звернути увагу

Перше - благодійний фонд потрібно зареєструвати в Автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги, а для цього необхідно відкрити рахунок у банку та отримати електронний цифровий підпис. Після реєстрації ви отримаєте унікальний код отримувача гуманітарної допомоги.

Друге - якщо потрібно ввезти авто, треба заповнити електронну або паперову декларацію (система буде діяти до 1 квітня). Якщо працюєте з паперовою декларацією - требанаписати листа на митницю, що до вас прямує гуманітарна допомога (авто), яка буде передана для посилення обороноздатності України.

Далі необхідно заповнити декларацію (зразок можна завантажити на сайті Верховної Ради) і в першому її пункті отримувачем обов'язково вказати благодійний фонд і рід військ, для яких буде завезене авто (якщо авто відправиться у військову частину, то вкажіть в/ч) та код отримувача допомоги, про який йшлося вище. Краще щоб це завчасно зробив представник фонду та переслав документ водію, який ввозитиме авто. Водій роздруковує ці документи та пред'явить їх на митниці - це пришвидшить процес перетину кордону. В електронному вигляді декларація заповнюється прямо в системі.

За словами Сергія Митрофанського, важливо не тільки передати авто захисникам, але й доставити його у хорошому стані, щоб військові чи медики могли одразу ж використовувати, а не ремонтувати чи щоб авто "стояли металобрухтом". Тому волонтери проекту "Cars for Victory" благодійного фонду "RAZOM" перед доставкою та передачею авто проводять повний техогляд, діагностику та необхідні ремонтні роботи.

"Після ввезення авто в Україну ми проводимо техогляд, за потреби ремонт та доукомплектування, завантажуємо автомобілі гуманітарною допомогою та вирушаємо у зону бойових дій для найприємнішої частини - передачі "коліс". Цей процес, від виїзду до повернення, зазвичай, займає 2 доби. Ще на початку ми поставили собі амбітну мету - передавати на фронт одне авто раз на 2 дні, і зробили максимум, аби досягти цієї мети, тримаючи цю планку та не вибиваючись з графіку… Потреби військових в "колесах" ростуть щодня, тож наша команда працює, аби допомагати з автівками ще швидше", - поділився керівник проекту "Cars for Victory" фонду "RAZOM" Сергій Митрофанський.