RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

День Соборності України: десять цікавих фактів про свято

В понеділок, 22 січня, День Соборності України, свято, яке відзначають в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Історики розповіли цікаві факти про День Соборності України.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Проголошення Акту Злуки відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. У зачитаному на зборах "Універсалі соборності", зокрема, відзначалося: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика. Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які умирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

Концепцію політичної соборності України сформулювали наприкінці XIX століття: у Львові - 23-річний студент-галичанин Юліан Бачинський, у - Харкові 27-річний юрист-східняк Микола Міхновський.

Однією з найбільших інтриг того дня було, чи цілуватимуть Симон Петлюра та Володимир Винниченко — соціалісти-антиклерикали — хрест. Це й досі лишається загадкою, оскільки священник, підносячи хрест до вуст керівників УНР, нахилився, затуливши собою огляд.

Під час оголошення Акту злуки площею пройшли кіннота, піхота та артилерія. Урочистість завершилась військовим парадом, який очолив комендант Січових Стрільців Іван Чмола.

Євген Петрушевич, керівник ЗУНР, так і не приїхав до Києва на Акт Злуки. Йому було комфортніше у Відні, бо він був представником австрійського парламенту. Але погодився, щоб такий Акт був підписаний.

Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році в столиці Карпатської України місті Хуст. На той час ці землі перебували у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років.

На державному рівні у вже незалежній Україні вперше відзначався цей день у 1999-му. У 2011 році указом президента Віктора Януковича День соборності 22 січня скасований на офіційному рівні. Відновлено вже у 2014 році після його втечі.

Однією з традицій у День Соборності став живий ланцюг. Історія починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

НБУ у межах серії "Відродження української державності" ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень з нагоди сторіччя Злуки у 2019 році. Назвали — "100 років Акту об’єднання — соборності українських земель".

У всьому світі цього дня, де існують організовані об’єднання українців, проходять молебні за Українську державу.

Раніше ми писали, як змінився календар свят в Україні з початку повномасштабного російського вторгнення.

  • Вас також може зацікавити:

Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата