RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

День будинкового духа: що можна і заборонено робити 28 січня

У неділю, 28 січня, великого релігійного свята немає, але в цей день християнська церква вшановує память двох подвижників – Єфрема Сирина та Єфрема Печерського. Крім того, зі стародавніх язичницьких вірувань дійшла традиція вшановувати у цей день будинкового духа.

Отже, про заборони і прикмети 28 січня розповідає "Апостроф".

День пам'яті двох Єфремів

У цей день християнський світ вшановує пам'ять двох Єфремів – Єфрема Сирина та Єфрема Печерського. Між ними – відстань у сім століть. Але обидва поклали свої долі на вівтар служіння Господу і були ревними християнами.

Читайте також: Вихідні і свята у лютому 2024: коли відпочиватимуть українці

Преподобний Єфрем Сирин жив у 4 столітті нашої ери. Він народився в Нусайбіні у Месопотамії. Здобувши освіту у низибійського єпископа Іоанна, він, після смерті учителя, перебрався до Едеси. Там він став проповідником і, крім того, почав писати поетичні твори. Проповідник подорожував до Єгипту та Сирії, особисто спілкувався зі святим Василієм Великим. На останньому відрізку свого життя він знайшов собі притулок у печері поблизу Едеси. Там, вдалині від мирської суєти, Єфрем написав немало молитов Всевишньому, а також складав гімни. Життя преподобного Єфрема Сирина забрала чума, що прокотилася тими місцями. Він віддав Богові душу у 373 році. Але його духовні творі живі донині. Вони увійшли до скарбниці духовної спадщини християнської релігії та сирійської літератури.

Ще один Єфрем, якого цього дня шанує християнська церква – Єфрем Печерський. Він походив від знатного боярського роду, але ще замолоду зрікся мирських багатств і присвятив життя служінню Богові. Єфрем став учнем преподобного Антонія Печерського. Згодом здійснив подорож до Палестини і Константинополя. Там він вивчив статут Студійського монастиря. Після повернення на рідну землю йому дали сан єпископа Переяславського і митрополита Київського. Перебуваючи в єпископському сані, Єфрем збудував немало храмів, а також зажив слави чудотворця. Помер Єфрем Печерський наприкінці ХІ століття. Його мощі зберігаються в Києво-Печерській лаврі, в її Ближніх печерах.

Народні прикмети 28 січня

За цим зимовим днем наші пращури визначали погоду не лише на наступні дні, а й на весь прийдешній рік. Так, якщо цього дня був сильний вітер, то рік очікувався загалом холодним і багатим на опади. Якщо дим із комина стелився над землею, але вітру не було, то це було прикметою наближення снігопаду. А якщо в печі гудів вітер, то слід було готуватися до похолодання.

Заборони 28 січня

У цей день наші пращури вшановували Будинкового духа, або домовичка. Його намагались усіляко задобрити, щоб у хаті панували мир і злагода. У цей день заборонено було лаятися в домі і лихословити, щоб не розгнівати "господаря". А крім того, цього дня категорично було заборонено ображати котів, адже за повір'ям коти – найближчі друзі домовичка. Хоча, котів не можна ображати ніколи.

Що варто зробити 28 січня

Цей день вважався надзвичайно сприятливим для розквіту жіночої краси. Отже жінкам та дівчатам, після того, як попорають хатню роботу, рекомендували якомога частіше задивлятись на себе у люстерко. Існувало повір'я, що, милуючись собою, жінка ставала ще кращою, і краса її лише розквітала з роками.

Раніше ми розповідали, якою буде погода в неділю, 28 січня.

  • Вас також може зацікавити:

Місячний календар 2024: коли в лютому будуть небезпечні та сприятливі дні

Коли відзначаємо Поминальні дні: головні дати 2024 року

Великдень 2024 в Україні: коли будемо святкувати за новим календарем