RU  UA

Цифровізація радянської системи: військовий розкритикував підходи до мобілізації і розповів, що треба робити

Задекларовані владою нові підходи до мобілізації – це не більш як цифровізація застарілої радянської системи обліку та призову військовозобов'язаних. В оновленому законопроекті про мобілізацію відсутні важливі мотиваційні моменти, які можуть зробити військову службу усвідомленим вибором громадян, а не примусом.

Такими думками поділився в ефірі Апостроф ТВ доброволець ЗСУ Олег Симороз.

Все, що зараз відбувається навколо законопроекту про мобілізацію і навколо самої мобілізації – це не більше ніж спроби оцифрувати стару систему, яка панувала ще в радянській армії. Громадяни не вбачають мотивації, чому вони мають йти воювати і, можливо, загинути на війні.

Читайте також: ”Є питання”: у Раді чекають від Міноборони роз'яснень щодо ідеї е-повісток

"Основне питання - мотивація. У війська люди повинні йти мотивованими і далі вони повинні бути мотивовані там залишатися, просувати контракт. Чому це важливо? Тому що бойовий підрозділ це не просто збори людей, це колектив однодумців та бойових побратимів. Дуже важливе немов "побратим" "- людина, яка, ризикуючи, витягуватиме тебе пораненого з позиції, не дасть тобі загинути" , - підкреслює доброволець.

Олег Симороз каже, що і йому свого часу довелося відчути силу бойового братства, коли його пораненого побратими витягли з-під вогню. Навряд чи таке братство можна виховати у людей, яких під примусом ТЦК заганяють до армії.

"Якщо людину силою, примусово загнати у війська, чи буде вона мотивована виконувати бойові завдання? Чи буде вона сприймати підрозділ, в якому він служить, як побратимів? У мене щодо цього сумніви" , - говорить Симороз.

Крім того, у тексті законопроекту чітко не прописано термін служби мобілізованих громадян. І це дуже турбує. Йдеться про звільнення після 36 місяців служби. Однак там також є умова, яка може все змінити.

"У тексті законопроекту є можливість звільнення після 36 місяців служби, але далі стоїть кома та уточнення, що кінцеве рішення прийматиме Ставка верховного головкому. Тобто можливість, але за умови", - зазначив військовослужбовець.

Є також у нього чимало питань щодо матеріальних заохочень в армії. Ратна праця кваліфікованих військових має адекватно оплачуватись. Тоді вони стимулюватимуть залишатися в армії навіть після закінчення терміну служби.

"Доплати є у нардепів та чиновників, чому б не запровадити систему доплат у Силах оборони. Основний кістяк Сил оборони – це досвідчені офіцери, сержанти та солдати, які воюють з перших місяців відкритого вторгнення. На них тримається дуже багато. Де система мотивації для цих людей, щоб вони продовжували служити, а чи не йшли після завершення контракту?" , - цікавиться військовий.

Крім того, має бути система заохочень та пільг навіть для колишніх учасників бойових дій. Щоб вони знали: у лихоліття вони відстояли державу, а тепер держава піклується про них.

Окремо зупинився Олег Симороз та на роботі ВВК. Система медогляду військовозобов'язаних – це загалом розсадник корупції в армії, вважає боєць.

"Давайте чесно, там просто корупційний треш. Там сидять полковники (не все звичайно, але багато), які робитимуть різні сумнівні речі, і неважливо, як це оформляти – через паперові повістки чи через електронний кабінет", – переконаний доброволець.

Тому зміна технічного рішення та впровадження цифрових технологій у процес мобілізації громадян нічого не змінять. Просто армія поповниться людьми без будь-якої мотивації воювати, яких насильно виштовхали під кулі. Ефективність такого війська не важко уявити. Тому насамперед має змінюватися система призову та мобілізації, а не її технічне оснащення, переконаний Олег Симороз.

Раніше Апостроф писав, що мобілізацію в Україні продовжать. Зеленський вніс до Ради відповідний законопроект.

  • Вас також може зацікавити :

Брав до $8 тисяч за "подорож": на Закарпатті затримали організатора схеми переправлення ухилянтів, фото

У Міноборони відповіли на критику закону про мобілізацію: що сказали

Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним