RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

На утримання "Агенції закупівель у сфері оборони", яку контролює Жумаділов, йдуть сотні мільйонів – Олексій Голобуцький

Новостворені державні підприємства, які мали б зробити закупівлі для армії більш прозорими – "Агенція закупівель у сфері оборони" та "Державний оператор тилу" - опинилися у центрі уваги громадськості, адже на утримання цих ДП витрачаються колосальні суми з бюджету.

Про це пише політичний експерт Олексій Голобуцький, передають "Українські новини".

За його словами, контроль над новоствореними підприємствами отримав ставленик міністра оборони Арсен Жумаділов.

"Була проголошена мета – створити прозорі та ефективні механізми закупівель для армії. Але по факту так не вийшло", – проаналізував Голобуцький.

"Агенція закупівель у сфері оборони" так і не забезпечила однакові умови для всіх учасників тендеру. Експерт наводить як приклад оприлюднений 2 лютого на Прозорро аукціон на постачання продуктів харчування для ЗСУ на 3,7 млрд грн. За його твердженням, одна з вимог – мати не менше 25 приміщень або складів в 1 кластері – була прописана під конкретного учасника. Під час цього конкурсу також не були застосовані нові правила, які обіцяв Жумаділов, – розділення на товарну і сервісну складову.

Голобуцький звертає увагу, що у тендері вартість набору харчування несподівано збільшується із 120 до 139,38 грн. Таким чином, вартість лоту зросла на 1,5 млрд грн.

"Для Агенції Жумаділова це жирний улов. Річ у тім, що два згадані держпідприємства фінансуються за рахунок комісії у розмірі 0,4% від суми кожного контракту Отже, вони зацікавлені не у якості чи здешевленні лотів, а виключно у їхньому здорожчанні", – зазначає Голобуцький.

Експерт наводить й інші факти, які свідчать про "широкий спосіб життя" працівників нових державних підприємств. Наприклад, планування відряджень для працівників на 29 млн грн з бюджету.

"Туди увійде оплата за квитки, готелі (п'ятизіркові?), оренду авто (класу люкс?) і подібні послуги", –проаналізував експерт.

Він наголосив: 0,4% – ніби невелика комісія на перший погляд. Але за рахунок масовості закупівель на армію – це сотні мільйонів гривень, які можуть осідатиу кишенях чиновників МО.

"Можна буде наїздитись у відрядження на 29 млн. А ви, посполиті, далі збирайте донати на армію", – обурився Голобуцький.