RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Новий фігурант у справі Гринкевичів: ЗМІ повідомили про посередника у мільярдних контрактах Міноборони

У резонансній справі Гринкевичів, ймовірно, були львівські спільники, які пов'язані з династією Панечко.

Такий висновок можна зробити з розслідування, яке провели журналісти "СтопКору".

За їх інформацією, ПП "УП Ренесанс" та ПВТП "Акрополіс", ймовірно, вступили в змову з Гринкевичами. Саме вони виступали у ролі "посередників", які допомагали укладати структурам з орбіти Гринкевичів контракти з силовими органами й проводити кошти.

У розслідуванні йдеться, що у 2022-2023 службові особи ПП "УП Ренесанс" та ПВТП "Акрополіс" за попередньою змовою із Гринкевичем Ігорем Володимировичем та його сином Гринкевичем Романом Ігоровичем, які контролюють групу підприємств ТОВ "Трейд Лайнс Рітейл", ТОВ "Будівельна компанія Сітіград", ТОВ "Перспектива "МІСТО БУД", ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект", шляхом здійснення фінансово-господарських операцій між пов'язаними суб'єктами господарювання завищили ціни на товари військового призначення, зокрема: бронежилети, захисні шоломи, рюкзаки, розгрузки, одноразовий посуд тощо, які надалі постачались згідно з оборонними контрактами на адресу військових частин. Аналіз документів свідчить, що сума договорів, укладених вищевказаними суб'єктами господарювання зі структурами МО, НГУ та ДСНС, перевищує 1 млрд грн.

Як свідчать матеріали справи, представники даних комерційних структур (зокрема, ПП "УП Ренесанс" та ПВТП "Акрополіс") внаслідок реалізації товарів за завищеною вартістю отримали бюджетні кошти. Надалі ці кошти були перераховані на рахунки підприємств, ФОПів та фізичних осіб, які їм підконтрольні, нібито для придбання будівельних матеріалів, товарів, послуг, а також у якості надання фінансової допомоги. Дані операції мають ознаки фіктивності, а кошти, могли бути ними використані для забезпечення власних потреб, індивідуального збагачення та умисного заподіяння шкоди економічній безпеці України.

Лише задокументовані збитки від "схеми" продажу товарів оборонного призначення за завищеною вартістю становлять понад 65 млн грн.

Як повідомляє"СтопКор", за вказаним фактом зареєстровано кримінальне провадження і здійснюються слідчі дії, спрямовані на подальше документування протиправної діяльності.

За даними інформаційно-аналітичних платформ, керівниками і підписантами ПВТП "Акрополіс" виступають Євген Джура та Андрій Панечко. Останній так само є й директором ПП "УП Ренесанс". За даними джерел "Стопкору", організовувати "родинну схему" Андрію Панечку, ймовірно, допомагали сини Володимир Панечко і Микола Панечко, а також його помічник Андрій Прохоровський.

Нині правоохоронці встановлюють, куди і як саме родина Гринкевичів виводила мільярд гривень, ймовірно, вкрадених у військових.

Детальне розслідування "СтопКору" доступне за посиланням.