RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Ситник незаконно впливав на результати конкурсу з обрання голови НАЗК - ЗМІ

Перший заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник під час закритої наради з деякими співробітниками НАЗК озвучив, хто має очолити агентство.

Про це пише УНН, посилаючись на джерела в антикорупційному органі.

За кілька днів до завершення конкурсу (24 та 25 лютого тривають фінальні співбесіди з кандидатами) Ситник нібито заявив, що НАЗК очолить Андрій Вишневський, а у разі, якщо його оголошення переможцем і подальше затвердження на посаду з якихось причин стане неможливим – посаду голови обійме Дмитро Калмиков. Тоді ж Вишневського буде призначено заступником голови. Сам Ситник збереже посаду першого заступника та відповідатиме за функцію фінансового контролю. Журналісти зауважують, що після оголошення результатів конкурсу, яке відбудеться 25 лютого, Кабмін має дуже швидко затвердити переможця на посаді – аби не дати час поставити під сумнів результати відбору через непрозорість конкурсу.

Надалі, як пише ЗМІ, посилаючись на співрозмовників, що були присутні на закритій нараді, планується проведення значної реорганізації НАЗК – звільнення до 50% співробітників, зокрема тих, що проводили службові перевірки по Вишневському, а також в планах ліквідація підрозділу, який займався питаннями, пов’язаними з притягненням росії та її поплічників до відповідальності.

УНН вказує, що слова присутніх на нараді знайшли підтвердження у спілкуванні з низкою співрозмовників в уряді, НАЗК та в громадському секторі. Всі вони так чи інакше підтвердили, що НАЗК можуть очолити Вишневський або Калмиков, пояснивши це головною причиною – підтримкою з боку Ситника, в тому числі завдяки його тісним контактам з Іриною Шибою, яка очолює секретаріат комісії.

Журналісти також наводять факти, які їм вдалося дізнатися про Вишневського та Калмикова.

"Дмитро Калмиков:

Рідний брат Дмитра був засуджений у 2017 році за фінансування тероризму.

Сам Калмиков мав зв'язки з так званими "ЛНР", що використовував для збереження свого майна на окупованій території та трансферу ресурсів з підконтрольної Україні території.

Андрій Вишневський:

З усіх попередніх місць роботи Вишневський йшов зі скандалами, в Міністерстві юстиції навіть сидів за столом, який винесли в коридор, щоб переконати його як звільненого працівника покинути кабінет.

В 2011 році щодо Вишневського здійснювалося розслідування за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого статтею 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

В 2013 щодо Вишневського здійснювалося розслідування за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого статтею 307 КК України (наркотики)", - йдеться у матеріалі УНН.