RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Посадка капусти за народними прикметами: як правильно вибрати час

Вибір оптимального часу для посадки капусти: керівництво на основі народних прикмет та наукових знань.

Про це повідомляє Ukr.media.

Капуста – один із найважливіших овочів, який століттями культивувався нашими предками. Її традиційно використовували у кулінарії, лікувальних цілях і навіть для декоративних цілей.

Харчова, лікувальна та естетична цінність капусти визнається і сучасними овочівниками, багато з яких із задоволенням вирощують її на своїх ділянках.

Читайте також: Заморозки їм не страшні: які рослини можна висівати у відкритий ґрунт у березні

Спираючись на народну мудрість

Протягом поколінь городники покладалися на народні прикмети визначення оптимального часу посадки капусти. Ці прикмети ґрунтувалися на спостереженнях за природними явищами:

  • Кропива: коли кропива випускає другий ярус листя, це вірна ознака того, що можна приступати до посіву насіння пізніх сортів білокачанної та цвітної капусти.
  • Черемха та осика: для вирощування зимової капусти через розсаду слід посіяти насіння в період, коли на черемсі розпускається листя, а осика цвіте. Пересадку розсади у відкритий ґрунт рекомендують проводити 18 травня.
  • Великий піст: орієнтуйтесь на терміни Великого посту. При ранній весні посів капусти повинен припадати на четвертий або п'ятий тиждень посту, а за пізнього настання тепла - на кінець Страсного тижня.
  • Верба та нарциси: поява пухнастих сережок на вербі та цвітіння яскравих нарцисів сигналізують про те, що настав час сівби кольрабі, червонокачанної та савойської капусти.

Враховуючи місячний календар

Шанувальники місячного календаря стверджують, що для посадки овочів із цінною надземною частиною, включаючи капусту, найбільш сприятливим періодом є та фаза Місяця, коли він росте.

Науково обґрунтовані рекомендації

Крім народних прикмет, при виборі часу посадки капусти слід враховувати наукові чинники:

  • Строки дозрівання: вибирайте сорти капусти з відповідними термінами дозрівання. Для раннього врожаю підійдуть ранньостиглі сорти, а для зберігання взимку - пізньостиглі.
  • Кліматичні умови: враховуйте кліматичні особливості вашого регіону. У регіонах з коротким літом віддайте перевагу ранньостиглим сортам або вирощуйте капусту через розсаду.
  • Ґрунтові умови: капуста любить добре дреновані, родючі ґрунти. Перед посадкою внесіть у ґрунт органічні добрива, такі як компост або перегній.
  • Сівообіг: дотримуйтесь цього правила, щоб уникнути хвороб та виснаження ґрунту. Не висаджуйте капусту на одну і ту ж ділянку більш ніж два роки поспіль.

Вибираючи правильний час для посадки капусти, ви зможете отримати багатий урожай цього цінного овочу, який радуватиме вас своїми смаковими та корисними якостями.

Раніше ми розповідали, як зробити чудо-зручність для розсади.

  • Вас може зацікавити:

Не бояться холоду та посухи: сім найбільш урожайних сортів картоплі, які радять садити навесні

Як самостійно приготувати ґрунт для розсади на основі землі з городу

температуру для вирощування розсади перцю та баклажанів вважають оптимальною