RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

"Статки бабусі з 90-х": родина "антимонополіста" Кириленка розжилася елітним майном під час війни, фото і відео

Журналісти-розслідувачі підрахували "покупки" родини очільника Антимонопольного комітету України (АМКУ) Павла Кириленка, які у 2020-2023 років сягнули 70 мільйонів гривень. Найбільше придбала нерухомості та автівок бабуся дружини посадовця.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем" проєкту "Радіо Свобода".

Читайте також: Поки люди збирають по гривні для ЗСУ: на які авто пересіли чиновники і депутати під час війни, відео

Як зʼясували ЗМІ, родина володіє великим маєтком і двома земельними ділянками неподалік Києва.

"Тесть Олександр Матієнко придбав у котеджному містечку на Київщині 25 соток землі та будинок у 228 квадратних метрів. Згідно з договором купівлі-продажу, який вдалось дістати "Схемам", ця нерухомість обійшлася Матієнку сукупно у 4 мільйони гривень", - зазначають розслідувачі.

Також родині належать 200 квадратних метрів офісної нерухомості у Києві. Володіє двома кросоверами, трьома квартирами з паркомісцями в столичних елітних житлових комплексах, чотирма апартаментами в Ужгороді. Майно родині вдалося придбати тоді, коли Кириленко очолював Донецьку ОДА і до того, як його призначили на посаду керівника Антимонопольного комітету 2023-го.

"У серпні 2022 року Матієнко придбав майнові права на апартаменти у преміальному житловому комплексі Residents Park в Ужгороді. На той час Павло Кириленко вже очолив Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію, переїхавши на схід саме з Ужгорода, де до цього два роки очолював військову прокуратуру", - йдеться у розслідуванні.

Примітно те, що здебільшого всі покупки були оформлені на родичів дружини керівника АМКУ - батьків, які є пенсіонерами, і навіть стару бабусю.

"Теща Кириленка Наталія Матієнко у той же період придбала майнові права на квартиру в комплексі Residents Park на 80 квадратних метрів, заплативши понад 670 тисяч гривень. Ринкова вартість апартаментів на той момент складала близько 6 мільйонів гривень", - зауважують журналісти.

"Схеми" взяли коментар у Кириленка, де той заявив, що джерелом статків насправді був "стартовий капітал" сім'ї, який було сформовано ще у 1990-ті. Мовляв, тоді бабусі його нинішньої дружини вдалося дуже вигідно продати частку заводу "Стирол", що у Горлівці. Акції отримала, коли свого часу працювала на заводі.

При цьому журналістам не вдалося знайти офіційні документи, які б підтверджували відповідні операції вищевказаної "бізнес-вумен" 90-х.

Також родичі голови АМКУ не надали жодних підтверджень такої версії походження майна. Стверджують, що це "все лишилось в окупованій росіянами Горлівці".

Журналісти зазначають, що ні в кого з родичів немає бізнесу, а офіційні доходи не покрили б вищевказані покупки.

Нагадаємо, керівник НКРЕКП Тарасюк купує речі вартістю 26 мінімалок, носить Bulgari та їздить на Porsche.

  • Вас також може зацікавити:

На Запоріжжі посадовці МСЕК "заробили" $1,2 мільйона на довідках для ухилянтів: фото і відео

Вкрав протезний завод і медичну базу: нові подробиці скандалу з топ-корупціонером в ЗСУ

Працівницю ВЛК затримали на Буковині: виписувала інвалідність за 175 тис гривень