RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Українці задоволені початком бойових дій на території рф – соцдослідження Active Group

Новини про бойові дії в РФ викликають позитивні емоції у 73,7% українців.

Як свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного компанією "Active Group" за підтримки Future Research Foundation, на питання "Які емоції викликають у вас новини про бойові дії у Білгородській області?" 43,6% опитаних відповіли "виключно позитивні" і 30,1% - "більш позитивні". Виключно негативні емоції відчули 3,6 %, більше негативні – 5,1%, а 17,6% не змогли відповісти.

Найбільш поширеними емоціями серед українців, що почули новини про бойові дії в Білгороді та Курську стали радість (44,4%) та захоплення (33,2%). Майже в двічі менше українців відчули здивування (17,9%) та спокій (17,7%). Смуток і страх охопив близько 7% опитаних, гнів та відраза 5,3%. П'ята частина (20,5%) опитаних не відчула жодних із перелічених емоцій.

Співчуття до росіян постраждалих від бойових дій більшість українців не відчувають. На питання про співчуття до цивільних мешканців Білгородщини, що страждають від бойових дій українці в більшості своїй вказали, що не мають жалю 38,6% або ж бажають їм "побути у шкірі харків'ян та сумчан" 32%. Виражають сильне співчуття – 6,1%, не сильне співчуття – 18,1%. Не визначились з відповіддю – 5,1%.

Також українці висловились щодо допомоги українських сил оборони РДК, Легіону Свободи Росії та "Сибірському батальйону" в операціях на території РФ, про що раніше казав керівник ГУР Кирило Буданов.

"Вони були у багатьох гарячих точках в Україні. Ми спробуємо допомогти їм у міру наших можливостей", - зокрема казав Буданов в ефірі телемарафону.

Так, більшість українців впевнені, що РДК, Легіону Свободи Росії та "Сибірському батальйону" допомагають українські Сили оборони, у відсотковому відношенні опитаних з такою думкою – 57,7%. Протилежної думки дотримуються 23,9%, вважаючи, що ці формування діють самостійно. Не визначились із відповіддю стосовно питання 18,4%опитаних. Провідну роль у допомозі РДК, Легіону Свободи Росії та "Сибірському батальйону", на думку більшості українців надає ГУР (50,7% опитаних), майже 15% вважає, що не тільки ГУР долучається до підтримки російських добровольчих сил. 22,5% не змогли визначитись з цього питання, 6,7% опитаних вважають, що провідну роль в допомозі вищезазначеним підрозділам поклали на СБУ, а трохи менше 6% таку роль надали ЗСУ.

Про початок бойових дій на території рф відомо 96,9% опитаних, а вперше про ці події почули лише 3,1% громадян. А в значимості цих подій у відношенні до України тою чи іншою мірою впевнені 69,1% (так і дуже – 25,9%; так частково – 43,2%). Дані події до практично незначимих віднесли 15,4%, до зовсім незначущих 7,6%. Не визначились у цьому питанні 7,9%.

Дослідження здійснено компанією "Active Group" за допомогою онлайн-панелі "Sun Flower Sociology". Метод: комбінований: телефонне опитування (CATI) самозаповнення анкет онлайн у панелі "Sun Flower Sociology", вибірка: 2000 анкет (репрезентативна за віком, статтю і регіоном України). Період збору даних: 23-24 березня 2024.