RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи загрожують Україні нові блекаути: до чого готуватися вже зараз

Весняна погода дозволяє забезпечувати електроенергією більшість українських споживачів, попри руйнівні наслідки ворожих обстрілів для вітчизняної критичної інфраструктури, проте влітку можливі більш тривалі відключення.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Якби не було створено активний і пасивний захист енергетичних об’єктів, і не синхронізовано українську мережу з європейською, наслідки атак могли бути набагато важчими, - сказав у коментарі виданню аналітик з питань енергетики Максим Білявський. - На сьогодні застосовуються певні обмеження споживання енергії, і вони можуть тривати до завершення відновлювальних робіт, які вже розпочалися на ряді об’єктів. На інших об’єктах вони розпочнуться щойно закінчать роботу підрозділи ДСНС (Державної служби з надзвичайних ситуацій)".

Погода, яка сьогодні встановилася на більшій частині України, дозволяє уникати блекаутів.

"Вона не настільки холодна, щоб населення масово вмикало обігрівачі, і не настільки жарка, щоб вмикалися кондиціонери. Тому попит на енергію є помірним", - пояснив у розмові з "Апострофом" заступник директора з досліджень DiXi Group Богдан Серебренніков.

Читайте також: Світла не буде? Чи зможе Путін вбити українську енергетику

Проте, якщо споживання в пікові години зросте, то може виникнути необхідність у більш значних відключеннях енергії. Скоріше за все, вони стосуватимуться здебільшого промислових підприємств та матимуть регіональний характер. Зокрема вони застосовуватимуться у Харкові, Одесі, Дніпрі, Кривому Розі.

Втім, проблеми з енергопостачанням можуть посилитися влітку, особливо, коли температура повітря сягне 30 градусів і вище.

"Це може збільшити споживання енергії на кондиціонування повітря і спричиняти збої в роботі трансформаторів. Проте навряд чи це стане причиною значних збоїв у роботі", - резюмував Максим Білявський.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Зруйнована енергетика: на скільки українцям вистачить світла

  • Вас може зацікавити:

Хмельницьку АЕС хочуть розширити: в чому можуть бути складності

Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів

Втрати колосальні, але ми встояли: як українська енергетика змогла витримати два роки великої війни