RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Військові недоотримують харчів: експерт озвучив катастрофічні наслідки роботи ДОТ Жумаділова

Постачальники, з якими укладає контракти Державний оператор тилу (ДОТ) під керівництвом Арсена Жумаділова, провалюють завдання забезпечити бійців Збройних сил України продуктами харчування.

Про це пише блогер та політичний експерт Олексій Голобуцький.

Фото: Арсен Жумаділов

"Компанія "Твій хліб", з якою ДОТ місяць тому уклав договори, не поставила 64% продуктів до однієї з військових частин 59-ї бригади", - розповів він, додавши, що у перші два тижні дії договорів рівень постачань від цієї фірми взагалі становив 3% від потреби.

Аналогічна ситуація склалася зі ще одним постачальником ДОТ, "Черкаським м'ясокомбінатом", який теж не зміг виконати зобов'язання перед військовими.

"Це не випадковість і не форс-мажор. Це системний підхід і його наслідки. Зрештою, проблеми почалися ще взимку, коли Жумаділов взявся за "реформування" процедур постачання їжі для військових. Тоді нові вимоги від ДОТ, які були відверто дискримінаційними, зірвали проведення конкурсів", - нагадав Голобуцький.

За словами експерта, після цього Жумаділов прийняв рішення укладати прямі договори з постачальниками, без проведення торгів.

"Відбір постачальників для ЗСУ "у ручному режимі" призвів до закономірних для наших реалій наслідків. За конкурсом, який ДОТ не дав провести взимку, середня вартість комплекту харчування для військового складала 104,98 грн. А за новими контрактами – зросла ледь не до 120 грн", - зазначив Голобуцький.

Крім цього, для обраних ДОТ компаній передбачена єдина та "вигідна для них" штрафна санкція – 0,1% від замовлення: тобто, наприклад, за зрив замовлення на 500 тисяч постачальник сплатить 500 грн за день прострочки.

Як розповів Голобуцький, після зриву поставок ДОТ уклав з фірмою "Контракт Продрезерв 5". Ця компанія отримала від ДОТ вигідні умови: ціна комплекту харчування зростає до 118 грн, а передоплата постачальнику становить 30%.

"Це сотні мільйонів гривень від держави без будь-яких зобов’язань у разі зриву постачання", - підкреслив Голобуцький.

Він додав, що наразі в армії відсутнє стабільне постачання харчів. Натомість є втрати для держбюджету, недоотримані штрафи від недобросовісних постачальників та переплати, які сягають десятків мільйонів гривень.

"Якась дуже специфічна виходить оптимізація. Та й платимо ми за неї явно забагато", - констатував експерт.