RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Громади Закарпаття закликали припинити маніпуляції навколо "Свидовця" - направлено звернення до ЗМІ та СБУ

Мешканці Ясінянської та Усть-Чорнянської громад закликають ЗМІ публікувати винятково перевірену інформацію про майбутній курорт "Свидовець" та уникати спекуляцій щодо даної теми. Зокрема, "припинити маніпуляцію міфічними інвесторами, котрих на даному етапі немає", а також "оманливими цифрами щодо вирубки лісів "під курорт".

Про це йдеться у зверненні до журналістів, яке опублікували громади на своїх сайтах, пишуть Українські новини.

Крім того, голови громад звернулися до СБУ з проханням перевірити осіб, які розповсюджують неперевірену інформацію про курорт.

"Реалізація проєкту "Свидовець" потребує інвестицій у розмірі щонайменше 2 млрд євро. Початок будь-яких будівельних робіт неможливий без отримання висновку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, який буде сформовано виключно після оприлюднення та громадського обговорення "Звіту з оцінки впливу на довкілля". Виконавча влада Закарпаття долучила до розробки Звіту понад 30 висококваліфікованих науковців різних спеціалізацій. Наступні етапи — виготовлення проєктів землеустрою, погодження матеріалів із Урядом, проведення на конкурентних засадах торгів та як наслідок визначення інвестора. І лише тоді можна починати будівництво курорту! Тому просимо припинити маніпуляцію міфічними інвесторами, котрих на даному етапі немає і бути не може. Замовником містобудівної документації за законодавством 2017 року виступила Рахівська та Тячівська районні державні адміністрації. Окремо, звертаємо увагу на факти поширення оманливих цифр щодо вирубки лісів "під курорт". А правда в тому, що згідно з проєктами під розвиток планованих туристичних об'єктів буде вирубуватися у 6 разів менше об'ємів від усіх видів рубок головним лісокористувачем на проєктованій території. Курорти, на відміну від лісорубів, зацікавлені у збереженні довкілля", - йдеться у зверненні.

Голови громад наголосили, що реалізація проєкту забезпечить створення 30-40 тисяч робочих місць на курорті та суміжних територіях і в різних галузях, що розв'яже проблеми безробіття та наповнення місцевих бюджетів.

"Найбільш цинічним є намагання опонентів представити це боротьбою за екологію. Ініціатива Європейських партнерів дивує на тлі наступних фактів: зараз в Європі функціонує більше 4000 тисяч гірськолижних курортів, 120 тисяч (!) км гірськолижних трас та 25 тисяч витягів. В галузі створено мільйони добре оплачуваних робочих місць. Завдяки розвитку гірськолижних курортів цілі регіони з депресивних і бідних стають найзаможнішими в своїх країнах. В Австрії, Ліхтенштейні чи Андорі гірськолижний туризм дає більше ніж 10% ВВП країн або окремих територій. А якщо порівнювати Україну із співрозмірною за кількістю населення, площею гір та загальною територією Францією, то розуміємо, що в Франції є 250 гірськолижних курортів (в Україні їх 5), які щороку відвідують 30 млн туристів (українські курорти в кращий довоєнний час – до 1 млн), у Франції функціонують 3000 витягів та 11.000 км гірськолижних трас (в Україні відповідно – 30 витягів та 150 км трас). А ще в сфері гірськолижного туризму Франції створено близько 1 млн високооплачуваних робочих місць. Тобто, галузь гірськолижного туризму в Україні за наявним потенціалом – це лише 1-2% гірськолижної галузі Франції. Розуміючи все це, ми прагнемо розвивати гірськолижний туризм!", - йдеться в зверненні.

Як повідомив голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук, вони також звернулися до Служби безпеки з проханням перевірити повноваження та законність заяв іноземних осіб, які зазначені в публікації ЗМІ, адже вони систематично розповсюджують неправдиву інформацію та намагаються перешкодити реалізації проєкту. Як зазначив голова громади, такі дії несуть загрозу не тільки економіці Закарпаття, а й України в цілому.