RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

6 жовтня

Всі новини

Міненерго здійснює спробу рейдерського захоплення під прикриттям воєнного стану - КІЕП

Посадові особи Міненерго намагалися вилучити архів проектної документації КІЕП, чим паралізували роботу проєктного інституту.

Як повідомляють "Українські новини", посадовці Міненерго використовували шантаж працівників бронюванням від мобілізації в обмін на архів. Міненерго заволодіння архівом виставляє так, нібито Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" (КІЕП) перешкоджає в доступі до стратегічно важливої інформації по АЕС Міненерго та в управлінні товариством. КІЕП назвав повідомлення Міненерго таким, що містить безпідставні звинувачення. У відповіді на повідомлення Міненерго 03.05.2024, КІЕП у Facebook зазначив, що Міненерго викривлює дані, заявляючи про завчасно поданих кандидатур до обрання в наглядову раду КІЕП.

"У порушення вимог ЗУ"Про акціонерні товариства", Статуту КІЕП та Положення про Наглядову раду КІЕП, Міненерго не подало вчасно та у визначений законодавством спосіб кандидатури своїх представників в Наглядову раду товариства для здійснення голосування за них на загальних зборах акціонерів, які були призначені на 30 квітня 2024", - зазначено в пресрелізі КІЕП.

КІЕП стверджує, що Міненерго відсторонилось від участі в управлінні КІЕП в грудні 2022. Управління державним пакетом акцій (25% статутного капіталу товариства) було передано від Фонду держмайна до Міненерго, а Міненерго понад рік не призначало своїх представників до Наглядової ради КІЕП, навіть після звернення Товариства.

"Міністерство саботує прийняття на загальних зборах акціонерів КІЕП адаптований під нове законодавство Статут товариства, який, в свою чергу, був в робочому порядку погоджений з юридичним управлінням Міненерго. Поточна ситуація щодо неподання кандидатур від Міненерго, виглядає як свідома спроба скомпрометувати з боку Міністерства орган управління Товариством (Наглядову раду)", - пишуть у КІЕП.

В КІЕП зазначили, що НАЕК "Енергоатом" та його філії мають ідентичний архів по власних об'єктах, а заплановані дії з переміщення копій архіву в єдину локацію можуть бути трактовані як "прояв некомпетентності з боку Міненерго".

"Без фізичного доступу фахівців КІЕП до власного архіву, будь-який проектний інститут не зможе своєчасно виконати роботи, тож робота нашого товариства буде паралізована. Є ризик втрати єдиної на сьогодні інституції, що може комплексно спроектувати ядерну установку будь-якої складності", - вказують у КІЕП.

КІЕП наголошує, що не відмовлялось виконувати рішення РНБО, проте "дії Міненерго… можна розцінювати, як спробу "рейдерського" захоплення товариства під прикриттям воєнного стану".

"Наше товариство, у разі не спростування Міненерго неправдивої та викривленої цієї інформації, розглядає можливість звернення до суду щодо захисту своєї ділової репутації", - пишуть у КІЕП. З повним текстом позиції КІЕП можна ознайомитись на сайті.

АТ КІЕП - Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" (якому у 2023 виповнилось 90 років) -єдина структура в Україні, яка здатна розробити комплексний проект будівництва енергоблоків атомних станцій. Унікальна установа КІЕП визначена критично важливим підприємством паливно-енергетичного комплексу для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.