RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Фірма з Азербайджану зі зв'язками з РФ може виграти тендер на рекультивацію сміттєзвалища в Хмельницькому - розслідування

У Хмельницькому завершується фінальний етап тендеру на рекультивацію проблемного полігону твердих побутових відходів, близько 10 млн доларів на це надав ЄБРР, гарантом проєкту є мерія. Однак міська влада ризикує отримати черговий "довгобуд", адже серед претендентів на перемогу – учасник з Азербайджану, що вже фігурував у кримінальних справах, має ділові зв'язки з рф і надав гарантії від фінустанови-банкрута.

Про це повідомило видання СтопКор.

Наразі на перемогу в тендері претендують два консорціуми – турецько-ліванський та грецько-азербайджанський. Ринок продемонстрував достатньо низький інтерес до проєкту, який за міжнародними мірками можна віднести до категорії невеликих. Göl Çevre Teknolojileri з Туреччини декларує, що вже мала відношення до двох схожих проєктів у Львові та Харкові, хоча в джерелах фігурує назва іншої турецької фірми. Ліванська BATCO GROUP – відома компанія, але всі її проєкти сконцентровані в країнах Перської затоки.

Своєю чергою, ООО "HayatGroup" – консорціум, до якого з одного боку входить відома грецька компанія, а з іншого – азербайджанська. Однак, як зазначають автори статті, компанія з Греції може виступати суто як прикриття, адже проєкт у Хмельницькому – не її масштабу.

А от азербайджанська сторона консорціуму вже фігурувала в кримінальних справах. Так, у 2019 Шахіна Байрамова (власника HayatGroup), в Узбекістані було притягнуто до кримінальної відповідальності та затримано за хабарництво та корупційну діяльність.

Фірма також працювала на ринку країни-агресора. Згідно з даними СтопКору, HayatGroup взяла участь у тендері в Білорусі з будівельною компанією з росії, датованому квітнем 2022, тобто за два місяці після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Як зазначає видання, ООО "HayatGroup" воліє працювати під гарантії азербайджанського банку MuganBank, який є банкрутом.

"Грецька компанія безумовно відома на ринку, але скоріш за все приймає участь номінально, для відведення уваги від другого партнера в цьому консорціумі, за яким як раз цікавий шлейф співпраці з компаніями рф, сумнівних оборудок на ринку Узбекистану і плачевний фінансовий стан", – зазначають журналісти.

У виданні підкреслюють: рекультивація сміттєвого полігону на Хмельниччині – критично важлива для довкілля. Але якщо цей тендер довірити компанії з сумнівними проросійськими зв'язками та кримінальним минулим, він може обернутись черговим "довгобудом", а фінансовий тягар ляже на плечі хмельничан, адже проєкт фінансується коштом ЄБРР під гарантії міської ради.

Представники СтопКору звернулись із запитами до керівників Хмельницької ОВА, міської ради, компаній-учасників, з закликом розібратись у ситуації і не допустити негативних наслідків для громади.