RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Чим більше картоплі на столі, тим кращим буде врожай: яке свято 17 травня і що заборонено робити в цей день

17 травня за новим церковним календарем віряни відзначають день пам’яті апостола Андроніка і святу Юнію. Сьогодні краще не прогулюватись лісом, натомість можна попрацювати на землі. Це також вдалий день для “картопляних" страв на столі, щоб збільшити врожайність.

Про традиції, заборони та прикмети дня далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Історія дня

Після того, як православна церква України перейшла на новий церковний календар, дати усіх православних свят зсунулися на 13 днів назад. Відтак за новим календарем сьогодні відзначається день пам'яті апостолів від 70 Андроника і Юнії.

Андронік та Юнія, які були родичами апостола Павла, перейшли в християнство. Святий Андронік обіймав посаду єпископа в Паннонії, і його разом із Юнією знали далеко за межами єпархії.

Обоє проповідували Євангеліє серед язичників, чимало з яких згодом прийняли хрещення, на місці їхніх капищ згодом виростали християнські храми. Відомо, що Андронік та Юнія загинули мученицькою смертю, а їхні мощі були знайдені у V столітті неподалік Константинополя, де на тому місці було зведено храм.

Щодо святкувань за старим стилем, 17 травня припадає пам'ять мучениці Пелагії.

Прикмети дня

У народному календарі прикмет цей день називали “свято Андрон з дощем”. Причина полягала в тому, що цього дня зазвичай чекали дощу. Інші погодні явища також допомагали зрозуміти, якою буде погода влітку:

  • день видався прохолодний і дощовий - таким буде все літо;
  • гарна й суха погода - до ранньої осені;
  • дятел стукає в лісі - чекай дощу.
  • північний холодний вітер - обіцяє холодне літо, а південний - погоже і спекотне.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні рекомендується уникати сварок, вживання алкоголю, злослів'я, пліток та осуду. Також варто утриматися від далеких подорожей, оскільки вони можуть бути неуспішними, і від прийняття поспішних рішень. Походи до лісу краще відкласти, оскільки там активізуються змії, що можуть становити небезпеку.

Що краще зробити

У народному календарі цей день вважається часом, коли слід молитися святому Андрону, покровителю "небесних воріт", просячи відкрити небеса і дати дощ, необхідний для зростання посівів.

Це також чудовий час для садових робіт: особливо рекомендується підгортати картоплю та саджати розсаду перців і помідорів.

За традицією, цього дня також приготовляють страви з картоплі, вірячи, що рясні страви з картоплі сприятимуть багатому врожаю, забезпечуючи достаток у домі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як влаштувати випускний-2024 не за всі гроші світу.

  • Вас також може зацікавити:

Календар свят у 2024 році: коли відпочиватимуть українці

День батька в Україні 2024: дата і історія свята

Народне повір'я: чому не можна приходити до могили в день народження померлого