RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

В Україні відзначають День Героїв: цікаві факти про історію свята

Україна 23 травня відзначає День Героїв — свято, яке вшановує тих, хто крізь роки та століття боровся за свободу та незалежність Батьківщини. Цей день має глибоке історичне коріння і є символом патріотизму та самопожертви українського народу. Проте ця дата приховує декілька цікавих фактів, котрі мало хто знає.

Про цікаві факти та історію Дня Героїв далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: З Днем морської піхоти! Історія і найкращі привітання зі святом

Варто нагадати, що ідея встановлення пам’ятної дати для вшанування героїв виникла в національно-визвольному русі ще за часів Другої світової війни. Цю ініціативу було запроваджено постановою другого Великого збору ОУН у квітні 1941 року. Після цього День Героїв став відзначатися українською діаспорою.

В Україні цей день, 23 травня, набув більшого значення та поширення переважно після російського вторгнення у 2014 році.

Як заснували День Героїв

У квітні 1941 року в Кракові відбувся Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів, який визначив стратегічні напрямки революційно-визвольного руху українського народу на десятиліття вперед.

"Єдиним шляхом до досягнення наших цілей є Українська Революція в московській імперії СССР — у парі з визвольною боротьбою поневолених Москвою народів під гаслом: 'Свобода народам і людині!'", — зазначалося в документі.

Цим же Збором були встановлені обов'язкові для всіх членів організації свята, серед яких Свято Героїв Революції 23 травня (в пам'ять про загибель засновника ОУН, полковника Армії УНР Євгена Коновальця).

Події в Роттердамі

23 травня 1938 року в центрі Роттердама співробітник НКВС Павло Судоплатов передав провіднику ОУН Євгену Коновальцю коробку шоколадних цукерок, яка містила вибухівку і була прикрашена українським орнаментом. Коли коробку перевернули в горизонтальне положення, вона вибухнула. В результаті цієї радянської спецоперації загинув один із лідерів українського визвольного руху.

Засідка під Карлівкою

Уранці 23 травня 2014 року добровольчий батальйон "Донбас" потрапив у засідку російських терористів під Карлівкою на Донеччині. Внаслідок боїв майже половина захисників зазнала поранень різного ступеня тяжкості, а п'ятеро Героїв загинули.

Серед загиблих був Олег Ковалишин ("Рейдер") — активний учасник змагань з історичної реконструкції та боїв із середньовічною зброєю, редактор української Вікіпедії та учасник Революції Гідності.

Під час бою Олег "Raider", ліквідувавши одного противника, опинився затиснутим бойовиками у вузькому приміщенні на заправці та відбивався до останнього. Йому запропонували здатися, але він відмовився. Попри поранення від вибуху, "Raider" продовжував вести прицільний вогонь, відволікаючи на себе увагу ворожих сил.

"Вікімеч" за інформаційну боротьбу: лауреати

У 2021 році побратими Олега Ковалишина започаткували щорічну відзнаку для редакторів української Вікіпедії під назвою "Вікімеч", яка вручається "за внесок у Перемогу України в інформаційній війні".

Цього року лауреатами стали:

  • Максим Огородник: за період широкомасштабного російського вторгнення започаткував понад 1200 статей, значна частина яких присвячена подіям і учасникам російсько-української війни, зокрема військовослужбовцям, які отримали звання Героя України.
  • Максим Гаврилюк: має значний внесок у висвітлення звитяги українських Героїв у російсько-українській війні та вшанування пам’яті загиблих воїнів.
  • Користувач: Долинський, який створив і постійно редагує багато статей про учасників Визвольних Змагань (Армія УНР, УСС, УГА, УВО, ОУН, Карпатська Січ, УПА) та про учасників нинішньої війни.

23 травня 2022 року: загибель Героя

Цьогорічний отримувач нагороди "Вікімеч” імені Олега "Raider" Ковалишина Максим Огородник створив у Вікіпедії статтю про Юрія Ковальчука – це 24-річний солдат 14-ї окремої механізованої бригади, що загинув 23 травня 2022 року під час бойових дій біля Білогорівки. Юрій, який був командиром відділення батареї протитанкових керованих ракет "Стугна-П" і родом із Ковеля на Волині, мужньо відбивав ворожі атаки та залишився на своїй позиції до останнього, загинувши внаслідок артилерійського обстрілу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яке ще свято припадає на 23 травня і чого не варто робити в цей день.

  • Вас також може зацікавити:

День 23 травня в історії: страта Савонароли та загибель Євгена Коновальця

Вознесіння Господнє 2024: коли відзначатимемо за новим календарем

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні